emil boc

Mașini inteligente cu frânare autonomă testate în mediul urban, la Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc a avut ocazia să testeze noile tehnologii în materie de de mobilitate, scutere și bicicletele electrice, în cadrul Bosch Future Mobility Day.

”Am fost la bordul unei mașini care frânează automat în momentul în care detectează bicicliști, sistem testat în premieră pentru companie azi, la Cluj. Municipiul nostru își consolidează statutul de centru european al inovației, cercetării și IT-ului, iar evenimentul de astăzi confirmă încă o dată direcția pe care s-a încadrat orașul nostru. Urmărim sa ajungem în prima linie a orașelor care înțeleg ceea ce înseamnă inteligență artificială și utilizarea tehnologiilor viitorului pentru dezvoltarea comunității”, a declarat primarul Emil Boc.

Punctul central al evenimentului a fost competiția de tehnologie pentru conducerea autonomă, unde echipe de studenți din țară și din străinătate au prezentat algoritmi de condus autonom într-o simulare special concepută.

Tehnologiile prezentate variază de la mașini care parchează singure sau care frânează automat, simulări de conducere autonomă cu sistem VR, gravare laser și printare 3D sau procese robotice la proiecții interactive pentru bucătării.

”Prin aceste tehnologii inovative – dezvoltate și în Cluj-Napoca – municipiul nostru are în vedere slujbele viitorului, pe care tehnologia le creează acum si unde Clujul este recunoscut deja ca hub IT și al inovării. În acest context mentionez că, prin Divizia de Inovare a Clujului, proiect în lucru al Primăriei Cluj-Napoca alături de CCC, avem ca obiectiv major utilizarea de fonduri europene pentru analiza modelelor de bune practici la nivel mondial astfel încât să putem anticipa cum vor fi acestea transpuse în orașul nostru. Clujul are avantajele competitive si capacitatea să utilizeze evoluția tehnologică pentru o comunitate dezvoltată si echilibrată”, a completat primarul Emil Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare