Marșul LGBT nu va avea o altă ediție la Cluj

Viceprimarul Dan Tarcea a dat de înțeles că nu va exista în oraș un alt mars al comunității LGBT la fel ca cel organizat sâmbătă. Cel mai probabil decizia a fost luată în urma incidentelor de la contramanifestația organizată de Noua Dreaptă.

”Am aprobat cele două manifestații. Au fost mai multe cereri, au solicitat o anumită dată și oră care nu s-au putu aproba deoarece erau alte evenimente. S-a găsit o locație unde nu erau alte evenimente și s-a dat aprobarea și pentru una și pentru cealaltă dintre manifestații. Din păcate la una dintre manifestații s-a excaladat mult prea mult situația, ar fi putut să fie o chestiune elegantă și să arate că Clujul este un oraș cosmopolit, este un oraș deschis, tolarant și în care au loc toți. Eu cred că o manifestare LGBT este suficientă, au spus ce au avut de spus, și-au exprimat punctul de vedere, sunt și alte orașe din România în care pot să își desfășoare activitățile”, a declarat Tarcea.

 Organizatorii Cluj Pride cer să le fie respectate drepturile

“Declarația făcută de domnului viceprimar Dan Tarcea ne-a surprins, și sperăm că a fost o neînțelegere și că domnia sa dorea de fapt să spună că va face demersuri pentru ca marșul Noii Drepte, care incita la ură și discriminare, să fie interzis, în condițiile în care știm deja că această mișcare este la limita legii. Prin marșul #spunedrept pe care noi l-am organizat pe data de 1 iulie nu am făcut decât uz de un drept civic, fiind de asemenea un marș pașnic, în tăcere, fără scandări, desfășurat fără incidente, unde participanții s-au exprimat într-un mod civilizat. Dorim să-i asigurăm pe toți cei ce ne susțin, dar și autoritățile locale, că vom continua să ne cerem drepturile civice. Facem și un apel către autoritățile locale la respectarea drepturilor cetățenești ale comunității LGBTQ și ale susținătorilor săi. Domnul viceprimar nu este în măsură pentru a decide în acest moment interzicerea unei manifestări pentru drepturile comunității LGBTQ și considerăm că declarațiile publice ar trebui făcute într-un mod mai responsabil”.

Lucian Dunăreanu – activist LGBTQ, organizator Cluj Pride

Actrița Oana Mardare a fost luată pe sus de jandarmi

Sâmbătă Clujul a fost scnea a două manifestații, un marș oragnizat de comunitatea LGBT pe malul Someșului și o contramenaifestație pentru susținerea familiei tradiționale organizat de Noua Dreapta în Piața Avram Iancu. Actrița Oana Mardare a dorit să participe la ambele manifestații, astfel că după marșul Cluj Pride a decis să vină și în Piața Avram Iancu unde a întrerupr discursurile organizatorilor. Aceșita au cerut jandarmilor să o îndepărteze de la manifestație, aceasta a refuzat, iar forțele de ordine au luat-o pe sus și au dus-o la secție.

”Deși a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare și întrerupere a adunării publice, precum și să părăsească locul desfășurării acesteia, persoana în cauză a refuzat. Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanții la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secției 2 Poliție, unde s-a procedat la legitimarea acesteia și stabilirea identității, precum și efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice”, au specificat reprezentanții Jandarmeriei.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii