Paradă militară, focuri de artificii și confeti la Cluj, la 100 de ani de la Marea Unire (FOTO)

Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca a devenit neîncăpătoare pentru miile de clujeni care au dorit să fie parte  a unui moment istoric: 100 de ani de la Marea Unire.

Mesajul primarului Emil Boc pentru clujeni la aiversarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Să transmitem mesajul nostru de unire românilor de pretutindeni. Este istorie dragi clujeni. Avem această șansă istorică de a trăi acest moment al centenarului. Noi nu vom mai fi la următorul centenar, dar generațiile următoare se vor uita la această poză de istorie, de aici, de la Cluj-Napoca.

Națiunea română a reușit să reziste de-a lungul timpului tuturor dificultăților cu care a fost confruntată. Am trăit la granița Marilor Imperii. Am trăit și trăim într-o mare slavă, dar am reușit să ne păstrăm limba și credința noastră creștină. Am reușit să forma statul unitar român. Oamenii politici ai vremii au avut un rol extraordinar. Primul ministru Brăteanu de la acea vreme a jucat totul pe cartea Antantei și ne-a adus șansa de a avea România Mare. Aș vrea să nu se înțeleagă că Marea Unire a Românilor este un cadou al marilor puteri. În politică nimeni nu face cadouri. Dacă nu aveam conștiința națională, dreptatea istorică să nu credeți că s-ar fi consimțit unirea tuturor românilor. Unirea a fost produsul voinței românilor din acele vremuri.

Suntem la 100 de ani de la Marea Unire. Evident sunt multe lucruri care puteau și pot fi făcute mai bine. De la infrastructură la sănătate, educație sau cultură. În raport cu istoria 100 de ani nu reprezintă foarte mult. Din cei 100 de ani, 50 de ani am trăit în dictatură și 50 de ani am început democrația.

E forte puțin în raport cu istoria și totuși am realizat foarte multe lucruri. Noi suntem aici, sărbătorind Marea Unire. La 400 de kilometri de granițele României se stă cu glonțul pe țeavă și este stare de război.

România este azi în Uniunea Europeană, în NATO și are parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. Ale cele mai înalte garanții de securitate pe care le-a avut în întreaga sa istorie. Să ne uităm cu optimism la viitor. Avem o țară frumoasă, avem oameni minunați și talentați și putem fi o națiune demnă. Urmează alte sute de ani pentru națiunea română. Noi nu vom mai fi peste 100 de ani aici, dar ne dorim ca România să fie o țară unită, nedespărțită.

Noi aici la Cluj și acum și pentru viitor să fim un oraș magnet care să atragă cât mai mulți români. Un model al artei de a trăi împreună, al modului de construi împreună o comunitate. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi clujeni!

Vezi și: Programul Zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României, la Cluj-Napoca

Piața Avram Iancu a fost survolată de aeronavele Bazei aeriene 71. Trei elicoptere IAR 330 și 3 aeronave MIG 21 Lancer.

Elicopterul IAR 330 PUMA este un elicopter de luptă dotat cu sisteme de avionică navigație și armament de ultimă generație. Sistemul de navigație modernizat are precizie pe distanțe lungi și zboruri în siguranță la înălțime joasă. Poate îndeplini misiuni de atac, sprijinul forțelor terestre, căutare și salvare, transport de trupe, escortă, evacuare medicală pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile. Este conceput ca armă ofensivă. este dotat cu receptoare de avertizare radar, rachete antitanc. Țintele pot fi identificate de la distanțe de 6-7 kilometri.

MIG 21 Lancer este un avion supersonic pentru activitățile de interceptare și luptă aer-aer. Avionul este dotat cu un sistem modern de avionică, navigație și management al armamentului. Poate acționa în orice condiții, ziua și noaptea. Dispune de armament cu muniție inteligentă. Personalul și aeronavele MIG 21 Lancer au executat numeroase exerciții comune cu forțele NATO. Asigură cu succes protejarea spațiului aerian național.

A urmat apoi defilarea celor 430 militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, alături de mijloace tehnice.

Latest articles

Related articles