Malurile Someșului vor deveni locuri de promenadă

Municipiul Cluj-Napoca pregătește depunerea spre finanțare a proiectului ce vizează revitalizare pentru malurile Someșului. Proiectul propune realizarea de terase succesive legate prin alei, în vederea medierii între strada 1 Decembrie 1918 și Someș. Terasele vor fi puternic înverzite, prin plantarea de arbori.

Planul are la bază proiectul câștigător al concursului de soluții ”Rethinking Someș” organizat de Primăria Cluj-Napoca și OAR Transilvania, scopul fiind valorificarea prezenței Someșului în oraș.

Plaja Someșului și amenajările aferente reprezintă în prezent ce mai apreciată porțiune a Someșului pe parcursul său urban.

Principala atracție este dată de accesul facil la apă, la caracterul complet pietonal al zonei, de prezența vegetației și a spațiilor verzi. Zona a găzduit diferite evenimente în aer liber, care s-au bucurat de un important succes la public. Popularitatea de care se bucură în prezent ”Plaja” demonstrează importanța unei relații deschise și directe între spațiile publice, traseele pietonale și velo și albia Someșului.

Organizarea concursului de soluții privind malurile Someșului marchează începutul unui nou tip de abordare a relației dintre Someș și oraș.Cursul Someșului Mic ca potențială axă centrală de dezvoltare pentru Zona Metropolitană.

Miza centrală a proiectului ce vizează malurile Someșului este reglementarea infrastructurii necesare în vederea materializării unui coridor de mobilitate pentru pietoni și bicicliști, în lungul ambelor maluri. Planul propune patru poduri pietonale peste Someșul Mic, respectiv strada Paul Ioan-Zona ștrandului SUN, Strada 1 Decembrie 1918 -Parcul Rozelor, Strada Gavril Muzicescu – Cluj Arena, strada Dragalina – Strada Barițiu (Casa Transzit).

Citește și:

Latest articles

Related articles