CEDO

Magistrații clujeni, prostest față de modificarea legilor justitiei

Judecătorii Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Cluj îşi manifestă îngrijorarea cu privire la propunerile de modificare a Codului de procedură penală şi a Codului penal în vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Apreciem că demersul legislativ excede cadrului juridic declarat şi tinde să limiteze până la anulare funcţionalitatea unor instituţii procesuale penale, mai ales a celor din sfera probaţiunii. Totodată, instituirea unor forme suplimentare şi inedite de răspundere penală a magistraţilor, creează premisele unui act jurisdicţional formal şi ineficient.

Reamintim că politicile penale ale unui stat de drept trebuie să se bucure de coerenţă şi previzibilitate şi nu pot fi supuse vremelniciei. Sensibilitatea instituţiilor de drept penal şi procesual penal îndeamnă mai degrabă spre o aplecare matură şi responsabilă iar scopul unor modificări trebuie să consolideze principiile moderne care guvernează procesul penal.

Peste 100 de magistrați clujeni au protestat azi în fața Palatului de Justiției din Cluj.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare