Ședințele de Consiliu Local, traduse în timp real în limbajul semnelor

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

La Cluj-Napoca, nimeni nu este lăsat în urmă! Primăria Cluj-Napoca asigură pentru persoanele cu dizabilități auditive, începând cu ședința de Consiliu Local  de astăzi, 15 aprilie 2019, traducerea simultană în limbaj mimico-gestual a ședințelor.

Doamna  asist. univ. Ioana Tufar, interpret autorizat în limbajul semnelor pentru persoane cu dizabilități auditive va realiza interpretarea în timp real.

Primăria Cluj-Napoca transmite fiecare ședință de Consiliu Local în direct, online, pe canalul de YouTube al Primăriei. Începând de astăzi, inclusiv persoanele cu dizabilități auditive vor avea posibilitatea de a urmări online ședințele interpretate în limbajul semnelor, crescând astfel accesibilitatea la informațiile de interes public pentru cetățeni.

Menționăm că, din anul 2015, mai mulți angajați ai primăriei care interacționează constant cu publicul la ghișeele instituției au capacitatea de a utiliza limbajul semnelor, ca urmare a cursurilor la care au participat pentru a dezvolta aceste abilități. Astfel, funcționarii Primăriei Cluj-Napoca din direcții precum Evidența populației, Taxe și impozite sau Asistență socială pot comunica direct informații de bază cu privire la nevoile persoanei respective în raport cu autoritatea.

Limbajul mimico-gestual  este în fapt o limbă de sine stătătoare, care are o structură proprie, un lexic, reguli gramaticale și alte componente caracteristice oricărui limbaj. În România, statisticile oficiale arată că aproximativ 25000 de persoane – dintre care 2000 elevi – cunosc și utilizează limbajul semnelor.

Ședința poate fi urmărită în direct online pe canalul de YouTube al Primăriei Cluj-Napoca: https://www.youtube.com/watch?v=e-LMuDEkQf4

 

Ultimile articole

Articole populare