Levigatul de la Pata Rât ajunge în Someș

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat că există o poluare a Someșului Mic ca urmare a scurgerii levigatului de la Pata Rât. Acesta a menționat că situația nu este una gravă, însă trebuie luate măsuri urgente pentru a stopa acumularea de levigat.

„Levigatul de la rampa veche de deşeuri de la Pata Rât se scurge în pârâul Zăpodie şi de acolo mai departe, în Someş, pentru că nu are unde să meargă. Este o poluare, dar nu atât de gravă, ce este o problemă mare este lacul de levigat acumulat în amonte de rampă care trebuie epurat. Problema trebuie rezolvată cât mai repede, astfel încât să nu existe o acumulare mai mare de levigat. Cea mai bună soluţie de tratare a levigatului este staţia de osmoză inversă pentru că aceasta scoate o apă pură”, a declarat Crăciun, potrivit Mediafax.

Levigatul, în general, conține o parte din tot ceea ce aruncăm. Cum depozitul  de la Pata Rât este foarte vechi (de peste 40 de ani), e foarte probabil ca acolo să fi fost aruncate și deșeuri industriale, nu doar municipale, și e posibil să fi fost aruncate și deseuri periculoase. Conform ultimelor date primite, cu siguranță s-au aruncat nămoluri de la stația de epurare a Clujului.

Process Engineering SRL, furnizorul acestei soluții în România, a utilizat o instalație de dimensiuni reduse, o versiune demo a stației contractate de către Consiliul Județean Cluj pentru o perioadă de 10 luni, cu ajutorul căreia a fost prezentat procesul care s-ar derula în mod normal pentru tratarea levigatului. Principala diferență între stația demo și cea originală este faptul că prima nu are conducte definitive, ci furtunuri flexibile, iar infrastructura sa este adaptată pentru funcționare temporară (demonstrativă).

”Prin acțiunea de azi dorim să transmitem un mesaj autorităților locale: acela de a privi situația cu calm și de a implementa măsurile raționale care se impun. Suntem compania cu cea mai mare experință de pe piață – practic, procedeul tratării levigatului prin osmoza inversă cu tehnologia DT a fost inventat si dezvoltat pemanent în fabrica din Germania care ne livrează stațiile. Cred că demonstrația de azi e mai mult decât edificatoare cu privire la resursele și expertiza pe care le deținem în acest domeniu. Comunitatea locală din Cluj beneficiază de întreaga noastră disponibilitate și transparență pentru a lua cea mai bună decizie în acest moment. Conform analizelor pe care le deținem și noi, și alți specialiști, la Pata Rât e o stare de urgență și nimeni nu își mai permite o tergiversare, în ideea că zăpada și înghețul vor «acoperi pata neagră»”, a declarat Adrian Dobre, director general Process Engineering SRL.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii