Legenda dealului Ştipula

7 strazi
Foto:Străzi îmbârligate, pe movilă îmbâtligată, spre stadion necunoscut

“U” are meci într-o zonă ciudată, cu nume fals, “Dealul Gruia”. Aşa-i pune acestui neg pe faţa Clujului. Adevăratul nume al formei de relief, unde se va disputa meciul de luni, este Dealul Ştipula. Uite, dovada!

LEGENDA DEALULUI ŞTIPULA  (auzită de la nişte pensionari militari)

Cică, în 1941, nemţii refăceau hărţile militare. Cum nu ştiau denumirile l-au angajat pe Ion, un cioban român, să le spună cum se numesc dealurile, răurile, luncile etc Şi au ajuns germanii, cu “producţia” cartografică militară, în Cluj.

-Herr, ciobane! Johan! Cum se numeşte dealul ăla?
– Feleac,
– Da’ râul?
– Someş!
– Dar pădurea de acolo?
– Hoia.

Şi uite aşa, nemţii măsurau, desenau hărţile, notau denumirile şi ce mai trebuiau ei să facă pentru a avea hărţi militare complete. Seara îi mai dădeau ciobanului o ţigară, un coniac, o mâncărică elegantă, o măslină şi ce mai aveau prin desagii militari. Ciobanul le dădea lor brânză, lână, pipote, lapte, ouă, pene şi alte bunătăţuri produse de mioarele lui, inclusiv măsline româneşti. Baciul îi mai dădea şi câte un toiag la câte unu’ mai feciorelnic, aşa cu trăsături finuţe, că muierea i-a rămas la munte şi după litri de coniac nu mai ştia omul pe ce blană pune mâna. De oaie, de berbec, tot acolo, la ora aia. După astfel de orgii, mulţi nemţi au fost trimişi la vatră. Nu mai puteau săracii să stea în poziţie de drepţi şi mărşăluiau foarte împrăştiat, cu un picior hăis şi unul cea, făcând de râs brava armată germană. Câţiva au rămas însărcinaţi atunci şi au făcut copii voinici care au dărâmat, în 1989, zidul Berlinului, grăbindu-se să ajungă mai repede în România, la tăticul lor bolnav şi bâtrân.

Într-o dimineaţă, când se zdrobeau ei cu harta Clujului, să facă, să dreagă, colonelul neamţ responsabil cu procedurile întrebă, arătând sus înspre Gruia:

-Herr Baci! Johan! Nu dormi în cizmă! Cum îi spune la dealul ăla?
-Care deal, bă Adolf, eşti beat? Ăla nu e deal!
– Dheal ehste, dhel schrie la hart, i-a spus nemţul sacadat în limba româna, pe care o învăţase cât de cât.
-Adolf! Acolo e cartier de nimurugi. Cum să fie deal, nu vezi că e cât un muşuroi, l-a luat ciobanul la rost.

Însă neamţul, neamţ! El ştia una şi bună. Trebuia musai să treacă denumirea buboiului din oraş, pe hartă.

-Threbui amintit şnel nume la deal, muşuroi, buboi, Johan! Punem pe hart, scriem cum se spun la deal. Dau koniak la tine, Johan, a spus colonelul hotărât.

Ciobanul ce să facă? Era uşor mahmur, s-ar fi dres cumva cu un coniac. Dar trebuia să fie corect. Aşa a învăţat de la nemţi, cât a lucrat împreună cu ei. Stătea el şi se gândea. Să mintă, să nu mintă, că dealul nu avea nici un nume… Nici nu mergea des p-acolo, numa’ atunci când nu era acasă Gyuri, soţu’ lui Moriko, pe care o scărmăna cam o dată pe lună. Îi plăcea de Moriko că îi făcea tot tacâmul, nu ca Măria lui de la stână, care era tare ruşinoasă de felul ei şi îl mulgea fără figuri moderne. Aşa că… ce să facă Johan? Să spună o denumire din burtă nu ar fi vrut. Vocea colonelului Adolf îl lovi în creştetul treisfertobeat.

– Cum zice la deal, Johan. Şnel!
– Şti pula, i-a răspuns Ion, ridicând din umeri, cu convingerea că, dacă nu ştie, nu trebuie să îl mintă pe prietenul său, Adolf.
– Cum scriem, Johan? Un cuvint, “Ştipula”? Sau doi cuvint, “Şti Pula”, a întrebat neamţul.
– Un cuvânt, Adolf, într-un cuvânt: “Ştipula”, i-a spus Johan bucuros că a scăpat de necazul cu dealul buboi. Dă coniacul acu’ că mă doare capu’ cât m-ai pus să gândesc, a mai spus el. Uff. Da’ greu mi-am amintit…

Adolf a scos sticla, au băut, au scris pe hartă numele dealului din Gruia. Fericiţi, au mers să îl măsoare şi cu un drum i-au făcut o vizită la Moriko, ca să vadă şi alte rotunjimi şi forme de relief, de mai aproape. Şi ce contează dacă erau ungureşti? Bine că dădeau din cur. S-au jucat cei doi, puţin, de-a prinzonierul şi de-a celula cu păr, apoi s-au întors la cazarmă bine dispuşi. De atunci există  denumirea oficială a muşuroiului respectiv, aşezat mitocăneşte în Cluj, denumire înscrisă pe hărţile nemţeşti: DEALUL ŞTIPULA. (Dacă nu credeţi verificaţi la Academia Militară. La Berlin.)

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.