La discuții cu producătorii locali din Piața Volantă, plus motivul pentru care să cumperi de la ei

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Piața Volantă din Cluj-Napoca reprezintă o modalitate prin care agricultorii locali sau cei din împrejurimi își pot vinde marfa. În același timp, este locul perfect în care clujenii pot să cumpere legume și fructe la prețuri bune și cinstite. Pe lângă asta, piața locală este încurajată, iar producătorii pot furniza marfă mai bună, mai ieftină și mai bine aleasă. Pe scurt, motivul pentru care e mai bine să cumperi direct de la producători constă în calitatea bună și prețul mic pe care aceștia îl pot oferi.

Agricultorii în timpul pandemiei

Unii dintre vânzătorii din Piața Volantă s-au declarat neafectați de pandemie. Ei spun că „oricum nu avema ce vinde” în aprilie și mai. Pe perioada pandemiei au stat pe proprietățile proprii și au muncit pământul, spun ei. Alții, care au au avut stoc de marfă, rămasă de anul trecut, spun că perioada pandemiei a fost cât se poate de dăunătoare pentru ei. Ori nu au avut unde să-și vândă marfa, ori le-a fost frică să meargă în piețe. Din acest motiv au pierderi mari sau li s-a „stricat marfa în magazie”.

Adriana Turc, agricultor din comuna Mihai Viteazul.

 

Adriana este doar unul dintre cei aproximativ 20 de agricultori participanți la evenimentul Piața Volantă. Spune că se ocupă cu agricultura „de vreo 30 de ani”. Ea, ca și alții, a așteptat evenimentul cu nerăbdare pentru că aici, în Cluj-Napoca, îi place cel mai mult să își vândă marfa. Clienții îi sunt cunoscuți, iar prețurile din ofertă sunt numai bune pentru a-și atrage clienți și mai mulți.

„Sinceră să fiu, pe noi cei de la țară, pandemia nu ne-a prea afectat. Noi nu am avut timp să ne gândim la ea. Noi am avut de lucru. Am fost în câmp, în hotar, iar pentru noi a fost o perioadă obișnuită”, spune Adriana Turc.

Adriana Turc mai povestește că era obișnuită cu astfel de evenimente. „Este o piață anume pentru producători, organizată pentru noi și ne prinde foarte bine. Cred că în același timp le prinde bine și clujenilor, mai ales celor care vor să cumpere legume direct de la producător.”

Haiduc Iacob, producător de uleiuri presate la rece

Agricultorul Haiduc Iacob este un furnizor de uleiuri presate la rece. El spune că vinde „o gamă largă de uleiuri. Toate produsele pe care le avem aici pe stand sunt produse de către mine. Semințele sunt, și ele, produse tot de mine.” Din păcate, el este unul dintre cei pe care pandemia i-a afectat simțitor.

„Ne-a afectat destul de mult (n.r. pandemia) pentru că trei luni am fost lipsiți de piețele agroalimentare și de târgurile organizate. Ne-a afectat destul de mult”, zice Haiduc Iacob.

În aceeași măsură, el spune că e bucuros de faptul că Piața Volantă s-a organizat. O aștepta de mult. Deși restricțiile sunt destul de dure, el poate să prezinte marfa pe care o are potențialilor cumpărători. Agricultorul este afiliat și inițiativelor de sprijinire a producătorilor locali, precum Made In Cluj, dar acestea nu au oferit rezultatele așteptate. „Am primit foarte multe invitații de la siteuri de producători locali și le-am accesat aproape pe toate. Deocamdată prea puțin mă ajută. Mă așteptam la o evoluție mai bună a magazinelor online din domeniul ăsta, dar se pare că sunt cam reticenți clienții.”

Bella Eniko, producător local cu o vechime de peste 3 ani în Piața Volantă

Bella Eniko este o producătoare din Cireșoaia, județul Bistrița Năsăud care a străbătut 70 de kilometri pentru a-și expune marfa la Piața Volantă din Cluj-Napoca. „Suntem obișnuiți. Deja de mulți ani suntem aici la Piața Volantă. Avem clienți care ne așteaptă de fiecare dată.” Ea spune că pandemia nu a fost cea care i-a afectat în perioada trecută, ci vremea. Ploile cu grindină din ultima perioadă au făcut ca unele soiuri de cireșe să nu se coacă așa cum ar trebui. Totuși acestea nu sunt întrebuințate consumului direct, ci sunt speciale pentru produse adiacente precum gemul sau compotul.

„Am mers în altă parte (n.r. să ne vindem marfa), dar orașul Cluj-Napoca ne place mult mai mult. E mai aproape de noi, numai 70 de kilometri. E bine și că nu sunt bișnițari aici. Toți suntem producători și putem să le vindem. La piețele normale e plin de bișnițari cu marfă din Bulgaria”, spune Bella Eniko.

 

 

 

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău