Sunteti aici:SocialLa chanson française-Cântece din repertoriul lui Edith Piaf

La chanson française-Cântece din repertoriul lui Edith Piaf

Publicat in data

Filarmonica de Stat ”Transilvania” vă invită vineri, 4 mai, de la ora 19.00, la Auditorium Maximum, la o seară de cântec franțuzesc – La chanson française – , unde interpreta Alexandra Fits (voce), acompaniată de Mariano Castro (pian) și de o parte din Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, sub bagheta lui Cristian Oroșanu, vă vor transpune în atmosfera vechiului Paris.

Acest concert este parte dintr-un proiect mai amplu, respectiv din Turneul Național ”Chanson française – Fits cântă Piaf”, un eveniment unic în România, care se bucură de  vocea de excepţie şi de prezenţa scenică şarmantă a talentatei cântăreţe Alexandra Fits, care va interpreta cântecele unei legende ale acestui gen de muzică – Edith Piaf.

„L’oiseau de Paris” sau „La môme” (cum era poreclită Edith Piaf) a fost remarcată pe străzile Parisului de Louis Leplée, care i-a deschide uşile spre recunoaşterea publicului, prin muncă, instruire şi disciplină, pentru a cizela un diamant neşlefuit, un talent extraordinar, o voce care îţi zguduia întreaga fiinţă. A fost marea iubire a Franţei, o dragoste a cărei traiectorie tragică a adus un plus de tristeţe la nesfârşitele suferinţe din viaţa lui Piaf.

Cântăreaţa a intrat în cercul celebrităţilor vremii, legând puternice relaţii de prietenie cu Yves Montand, Marlene Dietrich etc. Edith a reuşit. Actriţă, cântăreaţă şi textieră, a consacrat atât în Franţa cât şi în întreaga lume, genul „chanson réaliste“, exprimând prin vocea şi interpretările sale deosebite, angoasa şi frământările unei întregi generaţii de francezi şi vest-europeni, martori interbelici ai ascensiunii nazismului.

Din programul serii, fac parte cântecele: ”Milord”, ”Padam”, ”La foule”, ”Mon Dieu”, ”Une dame”, ”C’est l’amour”, ”La vie en rose”, ”La vie, l’ amour”, ”L’accordéoniste”, ”Les mots d’amour”, ”L’hymne à l’amour”, ”Les feuilles mortes”, ”Je t’ai dans la peau”, ”Mon manège à moi”, ”Sous le ciel de Paris”, ”L’effet que tu me fais”.

Proiectul pilot din ianuarie 2017 a fost un mare succes – sala sold out cu două săptămâni înainte de eveniment, cererea fiind aproape dublă faţă de posibilitatea sălii de concert.

Informații despre artiști

Cristian Oroşanu

În stagiunile recente, Cristian Oroşanu a debutat la pupitrul unor ansambluri de renume: a dirijat Orchestre de Paris, Orchestre National de Bordeaux şi Orchestra Tonhalle din Zürich. În Japonia, dirijorul şi-a stabilit o relaţie strânsă cu un ansamblu tânăr şi dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra. În ultimii ani, a avut ocazia să lucreze ca dirijor asistent cu Yutaka Sado, Mstislav Rostropovici şi Ingo Metzmacher.

În cursul stagiunii 2007/2008, a fost dirijor asistent la Deutscher Symphonie Orchester din Berlin. De asemenea, a colaborat cu BBC Scottish Orchestra, Ensemble Orchestral de Paris, Orchestre Lamoureux, Orchestra Naţională din Porto, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestrele Filarmonicilor din Strasbourg şi Bruxelles şi Israel Kibbutz Orchestra. În 2005, a dirijat, la Competiţia Internaţională Malko, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, ocazie cu care a fost distins cu Premiul II.

Cristian Oroşanu susţine o intensă activitate şi în Bucureşti, unde şi-a alcătuit un repertoriu amplu atât în domeniul simfonic, cât şi în cel de operă. Colaborează frecvent cu Orchestra Naţională Radio, dar şi cu Operele Române din Bucureşti şi Cluj-Napoca, unde a dirijat peste 30 de lucrări de gen. În prezent, este dirijor al Filarmonicii din Braşov.

Cristian Oroşanu a studiat, în paralel, cornul şi dirijatul de orchestră la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Înainte de a urma cariera de dirijor, a fost timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. Ulterior, o bursă la Academia Internaţională Bach din Stuttgart i-a oferit posibilitatea de a studia dirijatul cu Helmuth Rilling.

Activitatea pedagogică a lui Cristian Oroşanu a început în 1999, a devenit profesor de orchestră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, iar din 2010 predă dirijat la Academia de Muzică din Iaşi. Între 2011 şi 2015, a susţinut cursuri de măiestrie în dirijat la Iaşi şi la Braşov. În septembrie 2016 a fost membru al juriului celei de-a şaptea ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat „Jeunesses Musicales” din Bucureşti.

Alexandra Fits

 

 Când muzica se întâlneşte cu poezia şi dramaturgia, cu talentul şi dăruirea, cu respectul pentru public şi căutarea interioară, atunci vorbim de Alexandra Fits.  Fie că se află în faţa pianului sau a microfonului, apariţia sa pe scenă este totodată pasionantă şi inocentă, plină de forţă şi fragilă, folosind o paletă largă de contraste.

Alexandra (31 martie 1985, Alba Iulia) a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, în familie. Pregătirea muzicală solidă o datorează mamei, Cezara Fiţ (profesoară de istoria muzicii, teorie și pian) şi tatălui, Iosif Fiţ (dirijor, compozitor, profesor de teorie şi solfegiu, armonie, dictat, contrapunct). În 2000 a devenit eleva renumitei profesoare Stela Drăgulin, sub îndrumarea căreia și-a completat studiile de licenţă şi masterat (2003-2010) la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov (unde actualmente este asistent universitar), şlefuindu-şi totodată talentul multilateral alături de personalități muzicale precum Daniel Goiți, Dana Borșan, Anca Parghel, Marie Atger (soprană – Franța), Cristina Soreanu (soprană și profesor la UTBv și UNMB).

Numeroaselor recitaluri, premii naţionale şi internaţionale, li se alătură concertele susţinute cu orchestrele filarmonice din Braşov, Botoşani, Arad, recitalul de pian solo din Sala Mică a Ateneului Român din Bucureşti (2000), turneele în străinătate (Austria, Cehia, Franţa), colaborarea cu Big Band-ul Radio, Deane’s Big Band şi cu artişti celebri precum Johnny Răducanu, Pedro Negrescu, Nathalie Fortin (Franța). Pe perioada studiilor universitare şi-a redescoperit pasiunea pentru chanson-ul francez. Realizându-şi propriile aranjamente, a început să susţină recitaluri în formula pian/voce, formulă în care a obținut premii importante la festivalurile francofone internaţionale din Bulgaria (2006), Turcia, Olanda, India (2007).

De când a câştigat premiul I la Soirée de la Chanson française din Split (Croaţia), în 2008, Alexandra a devenit o veritabilă ambasadoare a cântecului francez.  Asemănată lui Barbara (de către Georges Moustaki), fie că se află în faţa pianului sau doar a microfonului, ea este unul dintre acei artişti dăruiţi, care au nevoie permanentă să dăruiască.

Anul 2011 i-a prilejuit colaborarea cu autor-compozitor-interpretul olandez Guido van de Meent. Din afinităţile lor artistice a rezultat un album în duo, bazat pe texte, muzică şi aranjamente proprii, o colecţie originală de 15 cântece în franceză pentru pian și voce, intitulat sugestiv Le passage secret (2013).

În prezent, Alexandra Fits este în Turneu Național cu două proiecte de anvergură, inițiate și coordonate de dirijorul Cristian Oroșanu: FITS cântă PIAF (concert care reunește lucrări din repertoriul celebrei Edith Piaf) și TĂNASE fits PIAF – o prietenie muzicală (concert care reunește lucrări din repertoriul celor două mari doamne ale cântecului românesc și francez, Maria Tănase și Edith Piaf), aranjamentele și transcripțiile muzicale fiind realizate de către pianistul, aranjorul și artistul argentinean Mariano Castro.

Naturaleţea şi firescul cu care Alexandra îmbină muzica clasică cu chansonul francez, jazz-ul şi cântecul românesc, îi permit să îşi exprime plenar talentul neîngrădit.

Mariano Castro

 Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii, Mariano José Castro, argentinian din Buenos Aires s-a stabilit din 2013 în România. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial şi o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică, şi ca solist. Are la activ peste 30 de turnee internaţionale în diferite oraşe din Statele Unite, Canada, Brazilia, Ecuador, Italia, Elveţia, Germania, România, Franţa, Rusia, Portugalia, Polonia, Spania, Danemarca, Bulgaria, Olanda. Din anul 2008 şi până în  2016, când proiectul se sfârşeşte, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria „Cel mai bun album de tango”. Cu aceasta trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. În decembrie 2013, Congresul din Buenos Aires îl declară pe Mariano Castro, împreună cu ceilalţi membrii ai trupei Narcotango, Personalitate marcantă a Culturii din Buenos Aires pentru întreaga sa traiectorie artistică şi aportul artistic adus în promovarea culturii argentiniene.

În anul 2016 devine parte a ansamblului ArgEnTango ca pianist, alături de Răzvan Suma (violoncel), Rafael Butaru (vioară) Omar Massa (bandoneon) şi Analia Selis (voce), realizând astfel un turneu naţional cu muzică a lui Astor Piazzolla pentru care, şi de această dată, scrie toate aranjamentele muzicale necesare acestui proiect.

În anul următor, 2017 a început două proiecte simfonice noi, în ambele cântă la pian şi scrie aranjamentele orchestrale, Fits canta Piaf alături de Alexandra Fits (voce) şi dirijorul Cristian Oroşanu, cântand în diferite Filarmonici din România,  precum Brasov (Kamerata Kronstadt), Filarmonica Piteşti, Filarmonica Râmnicu Vâlcea şi Filarmonica Ploieşti. Al doilea proiect Tănase Fits Piaf, cu premiera la Opera din Braşov în Octombrie 2017 a ajuns chiar pe scena Ateneului Român din Bucureşti, alături de Camerata Regala în Februarie 2018.

La chanson française – dirijor Cristian Oroșanu

Vineri, 4 mai 2018, ora 19, Abonament 24
Colegiul Academic

Concert simfonic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Cristian Oroșanu dirijor
Alexandra Fits voce
Mariano Castro pian

 

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Profesor din Miercurea Ciuc anchetat că ar fi abuzat sexual elevi timp de 20 de ani

O nouă investigație a publicației Átlátszó Erdély arată cum un fost profesor de istorie...

Ordinea de zi a ședinței JAI nu include aderarea României la Schengen

Surse guvernamentale afirmă că în întâlnirea care va avea loc pe 4, respectiv 5...

Tulcea: 36 de școli închise din cauza viscolului care a avariat infrastructura

O parte din unitățile de învățământ din Tulcea sunt închise și azi, datorită viscolului...

Alte articole

Profesor din Miercurea Ciuc anchetat că ar fi abuzat sexual elevi timp de 20 de ani

O nouă investigație a publicației Átlátszó Erdély arată cum un fost profesor de istorie...

Ordinea de zi a ședinței JAI nu include aderarea României la Schengen

Surse guvernamentale afirmă că în întâlnirea care va avea loc pe 4, respectiv 5...