Istoria lui “U”, de la virtute, la slăbiciune

buarin prosport

Istoria lui “U”, de la virtute, la slăbiciune

Alin Buzărin e un cronicar talentat. Talentul fără cărţi citite nu prea se potriveşte, nici măcar pentru ziaristul “de sport”. Jurnalistul ştie,  tocmai pentru că a citit, despre istoria şi eroii lui “U”. Alin Buzărin a semnat, recent, un editorial fain, după partida Steaua-“U”, LINK.
Textul are titlul “U” Cluj, o poveste de-o repriză şi de 95 de ani”. Buzărin nu este singurul gazetar sportiv bucureştean, care ştie cine ar trebui să fie “U”. Au fost mulţi cei care au înţeles, începând cu Ioan Chirilă şi sfârşind cu unii mai tineri. Din păcate, e adevărat, “U” nu mai este ce ar trebui să fie. Alin scrie de “U”, cel de-acum patruzeci de ani. Însă, diferenţele “ieri-azi” nu sunt de “nuanţe”. Sunt brutale şi cam acolo se opresc editorialele colegilor din Bucureşti. Ei încearcă să înţeleagă ce e cu “U”, ceea ce e de lăudat, dar le este oarecum greu. Se cam opresc la “nuanţe” despre istorie şi “simbol” şi văd doar o parte din actualitatea murdară.

Poate ar trebui să amintim nişte diferenţe “brutale”, pe care distanţa Bucureşti- Cluj le-a cam estompat. De exemplu, atunci, prin anii 70-80, de care aminteşte Alin, clubul era condus de Remus Câmpeanu. Acum face experienţe, pe noi, Vlad Munteanu. Pe Remus fac experienţă alţii, care îl evacuează din imobil.

În acele vremuri, Clujul era “administrat” de Ioachim Moga, secretar de partid comunist. Omul ştia că “U” e un simbol şi ajuta clubul cât putea. Îi ajuta şi pe frânari, dar ei nu existau. Acum, Emil Boc, slugoiul lui Paszkany, a aranjat ca tentativa de club din Gruia să câştige titlul, în 2008, chiar la noi acasă. Urmau alegeri şi lui Boc îi trebuia capital politic…

Acum 35 de ani, jucam amical cu o echipă de mâna a doua din Brazilia (cred că se numea Sao Bento) şi erau 30 de mii de spectatori în tribună. Eram în “B”…  Meciul a început cu Gaudeamus-ul galeriei şi, deşi l-am pierdut, suporterii au aplaudat samba braziliană minute în şir. Sportul însemna, ieri, fair-play. Azi reprezintă doar bani şi ambiţii isterice. Acum partida nu mai începe cu imnul studenţilor, ci cu imnul suporterilor. Nu pentru că suporterii, cei vreo 2-3000 mai pătimaşi, nu ar şti imnul studenţesc, ci pentru că nu mai avem nici o legătură cu mediul academic clujean. Nu ne mai recunosc nici cei care ne-au dat viaţă… Atunci galeria lui “U” era respectată în toată ţară, acum ţinem “capul de ziar” cu tot felul de năzbâtii copilăreşti.

Cândva, “U” a trebuit să se mute la Sibiu, pentru că oraşul era ocupat de hortişti. Recent am jucat pe la Bistiţa, Mediaş sau Alba Iulia, tot pentru că aci nu am avut loc de unii. Pe vremuri, jucătorii veneau la “U” şi jucau o viaţă. De la Mircea Luca sau Alexa Uifăleanu, până la Cristi Pojar sau Sisi, sunt zeci de nume. Sute de jucători, dacă ţinem cont de toate secţiile, au practicat sportul numai la “U”, jucând cu suflet, abnegaţie, şi mult devotament… Acum, “U” e un fel de gară de pripas. Vin loturi întregi şi după şase luni pleacă cu primul expres. Pe teren au grijă să nu se lovească, căci oricum pleacă,  nu să “pună osul”…

Alin spune că “U” e un simbol şi că e nevoie de bani. Aşa o fi… Dar îmi permit să afirm că exact cei al căror simbol am fost, de la administraţia oraşului şi firme, până la mediul academic, ne-au abandonat şi sunt pe cale să ne distrugă complet, prin indiferenţa lor. Complet şi brutal, fără nuanţe… Cine mai investeşte bani, în aceste condiţii? Cine să se mai “bată” cu Paszkany, care controlează tot, în Cluj, de vreo 15 ani? Şi politica, şi poliţia, şi justiţia?

Eu nu cred că ne mai putem apăra doar cu istoria lui “U”, cu cântecele, cărţile şi cu poveştile noastre cele frumoase. Nu te mai poţi apăra, doar scriind texte despre trecutul călcat în picioare de tot felul de politruci şi de camarila lor infectă. Deja asta, povestirea la nesfârşit a trecutului, nu e mai este doar o virtute. E şi o slăbiciune periculoasă, dacă doar din asta trăim şi la ce vremuri trec acum peste “U”…

Adrian Cinpoeru

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

comentarii