Întoarcerea din minivancanță în siguranță

Poliția Română recomandă: Celor care se deplasează cu autoturismul personal:

Nu porniți la drum fără să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, echipați-vă autovehiculul pentru circulația în condiții de iarnă și respectați semnificația indicatoarelor și îndrumările agenților de circulație.

ATENȚIE LA POLEI!

Conducătorii de vehicule au obligația de a circula cu o viteză care să nu depășească 30 km/h, în localități sau 50 km/h în afara localităților când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genți, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!

Fiți prudenți când vi se solicită ajutorul! Nu luați în mașină persoane necunoscute!

Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.

Evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa.

Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos. Nu efectuați depășiri riscante!

Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață, în condiții de ceață densă.

Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceștia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu strictețe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puțin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităților trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.

Toți ocupanții autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranță!

Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Dacă optați pentru o călătorie cu trenul:

Fiți atenți atunci când urcați pe scara vagonului! În astfel de momente, puteți deveni ușor o victimă a celor care fură din buzunare.

Nu încredințați niciodată copiilor sarcina să vă supravegheze bagajele! Asigurați-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflați la ghișeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară.

La plata legitimațiilor de călătorie, nu expuneți la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveți la dumneavoastră!

Păstrați portofelul și banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp și asigurați-l cu nasturi sau cu fermoar!

Dacă pe timpul călătoriei luați cunoștință despre săvârșirea vreunei infracțiuni, sesizați de îndată poliția transporturi din stațiile de cale ferată și trenurile de călători!

DRUM BUN!

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare