Îndemnul la pace din spectacolul Operei din Cluj, întrerupt de protestatari

Stagiunea 2017-2018 a Operei Române Cluj-Napoca a debutat cu o premieră națională, Concertul vocal – simfonic „The Armed Man – Misă pentru pace”. Piesa este un îndemn pentru încetarea războaielor. Nici artiștii, nici orchestra sau publicul nu cred că s-au gândit că acest îndemn la pace va fi atât de sugestiv.

În timp ce unul din soliști interpreta o rugăciune în limba arabă, un grup de cinci persoane aflate la balconul sălii au afișat steagul României și au început să intoneze imnul de stat. Inițial, publicul a crezut că face parte din spectacol, mai ales că interpretul de pe scenă a încercat să îi acopere pe cei de la balcon. Spectacolul însă s-a întrerupt pentru câteva minute până ce protestatarii au fost scoși afară de către forțele de ordine. Unul dintre ei a strigat că nu se va construi niciodată o moschee pe pământ românesc.

Tocmai din cauza unor astfel de extremiști este nevoie de îndemnuri la pace sub orice formă. Astfel de oameni sunt cei care pornesc războaiele, oameni care nu disting între realitate și un spectacol de operă, oameni intorleranți care refuză să accepte că ceilalți pot fi diferiți. Într-adevăr, piesa, Allah Akbar este îndemnul folosit de teroriștii ISIS, dar este în același timp o rugăciune în limba arabă a musulmanilor. teroriștii sunt extremiști pentru care nu există decât religia musulmană, așa cum se pare că există doar cea creștiă pentru unii extremiști români. Din cauza unor gesturi precum cel de la spectacolul de operă se crează o prăpastie între oameni și apar conflictele.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că una dintre persoane a fost sancţionată, în plus, pentru adresarea de cuvinte jignitoare.

„Cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, care se aflau în incinta Operei Naţionale Cluj-Napoca au fost conduse la secţie şi sancţionate contravenţional cu sume cuprinse între 500 şi 700 de lei pentru nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfăşurare a manifestării culturale, una fiind sancţionată, în plus, pentru adresare de cuvinte jignitoare”, a spus Jucan

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii