Grădini terpeutice pentru copiii bolnavi internați la Pediatrie 3 și Psihiatrie Pediatrică

   MOL România este partenerul asociației Life Education for All în derularea proiectului “Magic healing garden” prin care curțile clinicilor Pediatrie 3 și Psihiatrie Pediatrică din Cluj Napoca se vor transforma în grădini terapeutice pentru copiii bolnavi internați aici.

 Pe lângă finanțarea proiectului, MOL România va implica în derularea proiectului un număr de 30 de angajați ai MOL Cluj Napoca în activități de voluntariat, atât pentru amenajarea celor două grădini, cât și în activități de ludo-terapie și art-terapie cu copiii internați în cele două clinici. Proiectul se va derula in luna septembrie a anului în curs.

În România mai există grădini terapeutice la două spitale de psihiatrie pentru adulți (Sibiu și Arad), dar niciuna la un spital pentru copii. De aceea proiectul poate fi considerat o noutate nu doar la nivelul orașului Cluj Napoca, ci pe plan national.

Proiectul este util deoarece copiii din clinica Pediatrie 3 nu beneficiază de niciun loc de joacă în interior, iar cel din exteriorul clădirii este într-o fază medie de degradare.

 Amenajarea grădinilor va fi realizată în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară-Facultatea de Horticultură din Cluj Napoca și va  îmbina armonios  funcția sanitară (spațiul trebuie să aibă un aspect îngrijit și întreținut, care să fie conform unui loc de recreație adiacent unui spital), funcția terapeutică (influentează pozitiv starea fizică și psihică, fiind un factor benefic pentru recuperarea pacienților) și funcția decorativă (frumosul este hrană pentru ochi și suflet). De asemenea, Primaria Cluj Napoca ne-a sprijinit in acest proiect, prin dotarea cu 4 spatii de joaca pe care le-am aplasat in curtile celor doua spitale.

 Spațiile verzi amenajate corespunzător din incinta spitalelor stimulează interacțiunea micuților pacienți cu natura, facilitează socializarea și buna dispoziție a acestora. Scopul grădinii este de a-i face pe copiii internați aici să se simtă mai relaxați, să le ofere un loc pentru eliberarea stresului, să fie un mediu revigorant pe principiul de ,,healing garden” (gradină terapeutică).

 MOL România a ales să se implice în acest proiect deoarece suntem interesați de protejarea mediului și de sănătate și credem că  este vital pentru copiii internați în cele două clinici să poată să iasă la aer curat și să se bucure de un colț de natură între zidurile spitalului. De altfel, pe plan extern, grădinile terapeutice sunt des folosite de spitale ca metodă terapeutică auxiliară.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii