gazonul cluj arena

Consiliul Județean Cluj a achiziționat un sistem de accelerare a procesului de fotosinteză pentru gazonul de pe stadionul-emblemă al Clujului.

Echipamentul, de tip „SGL MU360″, este unul extrem de performant, printre cele mai avansate de acest gen de pe piață. Rolul acestuia este de a accelera procesul de fotosinteză, de până la trei ori comparativ cu cel care se produce în mod natural, folosind doar lumina solară.

            „ Cu ajutorul acestei instalații de ultimă generație vom putea să recuperăm în timp record gazonul. În acest fel evenimentele de mare anvergură care se desfășoară anual pe Cluj Arena, sportive, muzicale sau de altă natură, să afecteze cât mai puțin calitatea suprafeței de joc. Un avantaj deosebit al sistemului este dat de faptul că acesta poate fi folosit în mod continuu, inclusiv în timpul nopții. Gazonul de pe Cluj Arena va beneficia de o îmbunătățire semnificativă„, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Sistemul de monitorizare și analiză live 24/7 a creșterii gazonului de pe Cluj-Arena este format din trei module. Fiecare dispune de 60 de becuri cu lumină caldă, cu o putere nominală de câte 600 de watt/400 volți fiecare. Fiecare modul acoperă o suprafață de gazon de circa 360 de mp.

Datorită mobilității acestora, întreg gazonul va beneficia, în mod uniform, de același tratament special.

Accelerarea procesului de fotosinteză facilitează dezvoltarea gazonului. Îi conferă un grad de densitate mai mare şi o rezistență mult mai îndelungată. Inclusiv pe perioada sezonului rece. Atunci refacerea suprafeței de joc e mult îngreunată de condițiile atmosferice vitrege și de durata scăzută a luminii naturale.

Suma alocată de Consiliului Județean Cluj pentru achiziționarea acestui sistem a fost de 1.649.900 lei. În prezent, de instalații similare dispun inclusiv cele mai galonate stadioane ale Europei, precum cele din Barcelona, Madrid, Londra, Paris sau Munchen.