Frăţia cu Dinamo, ruşinea tribunei lui “U”!

u pirotehnice

Acest text, Ştiri de sport: Ce băieţi mişto, “U” şi Dinamo!, m-a întors puţin pe dos. Eu cu frăţia căţeilor nu o să mă împac niciodată, dar nu intenţionam să îmi mai spun opinia. Mă împac cu ideea de fanii mai tineri sunt superficiali, nu cunosc istoria lui „U” şi acceptă frăţii cu Dinamo. Alţii “U”-işti-dinamovişti m-au lămurit că ei sunt “fraţi” doar în afara stadionului. Aiurea! Ar fi bine să fie aşa. Dar dacă un editorialist încearcă să îî manipuleze pe suporterii lui „U”, atunci chiar e urât.

În tribuna lui „U”, Dinamo nu e atât de agreată, ca şi în peluză. De fapt, această frăţie dezbină, încă o dată, suporterii lui „U”. De aceea, „răspund” editorialului lui Moldovan, din Ştiri de sport.

Mi se pare că omul numai „U”-ist nu e. El se bucură că îi vin „fraţii” la Cluj. Dacă era „U”-ist, cât de cât, se abţinea să scrie. Se abţinea să încerce să „oficializeze”, în faţa cititorilor, această frăţie, care îi enervează pe ceilalţi 90 la sută dintre suporterii lui „U”. Nu am mai citit niciodată un text scris de un „U”-ist, care să se bucure în aşa hal de ce fac suporterii altei echipe. Nu ştiu cum poţi să fii suporterul a două echipe care joacă în aceeaşi competiţie. În plus, textul e mincinos. Şi e mincinos în favoarea „căţeilor” din Peluza Şepcilor Roşii

Emil Moldovan are dreptul la opţiunile şi la opinia lui. Dar el scrie, în text, nişte lucruri, numerotate de la 1-4, care mie mi se par groteşti:

“1. Scandarea cu “ce băieţi mişto, U Cluj şi Dinamo” sună bine, indiferent dacă eşti printre ei sau nu.”

Mie mi se pare că sună extrem de manelist scandarea asta şi prefer de o mie de ori mai mult un „Haide U”!”, pe ritm de Black Sabbath.

“2. Când dinamoviştii strigă “U CLUJ NAPOCA” la meciurile din Bucureşti cu CFR-ul, la Cluj se ciulesc urechile şi se dau mai tare televizoarele. Te simţi bine când eşti susţinut în lupta împotriva rivalei din oraş.”

Nu mă uit la meciurile kacaioţilor din deal şi nici la alea ale lui Dinamo. Aşa că mi se rupe ce strigă căţeii care ciulesc urechile. Ăştia sunt căţei de vânătoare electronică şi ciulesc urechile până şi la televizor, poate prind un ciolan cu tranzistor.

“3. E entuziasmant şi tot mai neobişnuit să auzi un stadion întreg şi mai ales ambele galerii, unite într-un singur glas. Sigur, ar fi mai plăcut să strige “SI-MO-NA HA-LEP!” în loc de “CINEEE PANA MEA E STEAUA?”, dar uneori ura formează alianţe mai puternice decât iubirea.”

Nu am auzit niciodată tot stadionul strigând într-un glas „Cine pana mea e Steaua?”. Aşa o fi… Nu văd, totuşi, de ce aş fi entuziasmat, chiar dacă aş fi „frate”. Mi se pare că suporterul ar trebui să îşi încurajeze, cu mult entuziasm, propria echipă. Eu ultima oară, când chiar m-am bucurat mult, a fost când am auzit un Gaudeamus.

“4. La ultima întâlnire, un grup de “alb-negri” de la tribuna II a tăcut tot meciul, dar în momentul în care peluza lui “U” a scandat numele adversarei, grupul şi-a venit în simţiri şi a început să urle “Dinamo, M… Dinamo”. Atunci aproape că s-au luat la bătaie. Fanii lui “U”, ei între ei!”

Asta e o minciună. O minciună urâtă, de miliţian şmecher. De unde ai scos-o pe asta, Emiluţ? Chiar dacă sunt certat eu cu aseriştii, ei au fost cei agresaţi la partida respectivă. Şi membri ASR, Emil Moldovan, chiar cântă la meciuri. Au înjurat atunci când dinamoviştii rupeau picioare. Nu ştiu, zău, dacă un „U”-ist ar fi în stare să rupă bannerul altui „U”-ist, aşa cum au făcut fraţii tăi din peluză cu bannerul aserist. Mai bine, explică tu, într-un editorial, ai cui suporteri sunt agresorii, cei care rup bannerele lui „U”. Sunt tot suporteri ai lui „U”? Încearcă să ai argumente mai bune, decât alea de la punctele 1-3, care nu sunt deloc convingătoare şi „mişto”.

Observ că “fraţii” „U”-işti sunt de mai multe feluri, precum fraţii pocăiţi. Unii mai dinamovişti, alţii mai puţin dinamovişti, în funţie de predicator şi sectă… Nu-i bai. Că simpatizezi cu alte echipe pot înţelege. Însă să te vâri cu forţa pumnului sau cu minciuna editorialului în sufletul, în tradiţia şi în galeria lui „U”, nu mai pot înţelege. Nu pot pricepe motivele, pentru care poţi să îţi doreşti să faci parte din galeria unei echipe, atunci când tu iubeşti alt club.

Cum poţi fi suporterul lui “U”, când îţi sunt mai apropiaţi fanii lui Dinamo, Emil Moldovan?

Din Buletin de Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii