Forest Guardians, aplicația de mobil prin care poți salva pădurile de tăieri ilegale

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Greenpeace România lansează Forest Guardians, aplicația pentru mobil care permite utilizatorilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor.

Utilizatorii pot identifica tăierile ilegale și raportarea lor către autorități.

Aplicația este disponibilă în Google Play Store, este gratuită, și poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android.

România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei. În aceste păduri trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa. Forest Guardians, lansată pentru a proteja aceste păduri.

Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, doar 20.000 de hectare se află sub protecție strictă. În acest context, Greenpeace România lansează Forest Guardians, un instrument prin intermediul căruia utilizatorii pot monitoriza și semnala modificări apărute în coronamentul pădurilor virgine din România prin comparația imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp.

“Greenpeace România acționează pentru identificarea și protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine. Sunt cele mai valoroase păduri ale țării noastre și parte din istoria şi identitatea noastră culturală. Aceste păduri, pe care le-am numit Ținutul Secular, sunt rezultatul a mii de ani de evoluție. Sunt în pericol de a fi distruse din lipsă de responsabilitate față de valoarea lor. Ministerul Apelor și Pădurilor nu a efectuat un inventar al acestor păduri. Nimeni nu știe cu exactitate câte și unde sunt. Cerem Ministerului Apelor și Pădurilor să identifice și să protejeze pădurile virgine si cvasivirgine din România!”, declară Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.

Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut în ultimii ani societatea civil. În 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate de autorități au fost sesizate de societatea civilă. În 2017 avem județe în care persoanele preocupate de soarta pădurilor au descoperit mai multe infracțiuni decât Jandarmeria, Poliția și gărzile forestiere.

“Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient. O aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare. Pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, adaugă Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.

Citește și:

Sute de cioate nemarcate, descoperite în Pădurea Beliș

Ultimile articole

Articole populare