Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj TRES Court

Institutul francez din România și Orange au plăcerea de a prezenta a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Foarte Scurt Metraj TRES COURT din 7 în 16 iunie în 19 de orașe din România și din 15 în 16 iunie la Cluj-Napoca – cinema Victoria.

Inclus în cadrul Sezonului Franța-România, acest festival născut la Paris și difuzat simultan în 22 de țări, aduce în premieră anul acesta pentru publicul român o secțiune de 20 de foarte scurt metraje franceze, pe lângă selecțiile deja consacrate.

4 MINUTE

4 minute este durata strictă pe care o au la dispoziție regizorii filmelor din Festivalul Internațional Très Court pentru a vă arăta poveștile lor. În doar 4 minute, ei trebuie să dea tot ce au mai bun, să facă fiecare secundă să conteze! Rezultatul este o avalanșă de povești concise care vă vor purta într-o multitudine de universuri, de stiluri și de forme, o multitudine de ferestre către lume așa cum este ea sau așa cum ar putea fi.
Festivalul Très Court este oglinda unei generații care vrea informații, experiențe și divertisment, totul pe repede înainte.

O sete care poate fi satisfăcută de cele peste 100 de filme foarte scurte din festival. Avantajul foarte scurt metrajului este că presupune multă încântare și puțin risc din partea spectatorilor. Un astfel de festival este o ocazie unică de a părăsi cărările bătute ale preferințelor dumneavoastră cinematografice și de a vă aventura pentru maxim 4 minute în stiluri diverse, de la dramă la comedie și film romantic, de la documentar la animație, de la blockbustere la filme independente realizate cu telefonul mobil.

SELECȚIILE

Competiția internațională este un caleidoscop al creației cinematografice mondiale : 40 de filme care concurează pentru a obține un loc în palmaresul decis de juriu, prezidat anul aceasta de regizorul francez Michel Hazanavicius, dar și în inimile și pe buletinele lor de vot ale unor spectatori exigenți. Foarte variată, această selecție reflectă realitatea noastră imediată, temerile și speranțele noastre, fie că e vorba de starea planetei, de relații amoroase, de locuri de muncă sau de situația politică.

Selecția franceză, o noutate în România anul acesta, prezintă o serie de regizori francezi și garantează preocupări și senzații franțuzești.

Competiția românească prezintă filme de maxim 4 minute realizate în România de amatori sau de tineri profesioniști, care se întrec pentru voturile spectatorilor din România și pentru premiile puse în joc de Orange.

Competiția Paroles de femmes aduce în prim plan femeile de jur împrejurul globului. În fața sau în spatele camerei, ele sunt cele care „fac” filmul!  Industria filmului rămâne o afacere masculină în care femeile sunt slab reprezentate. Și totuși, după afacerea Weinstein și mișcarea Me Too, ele au știut să își ridice vocea pentru a face auzit un discurs care a scuturat profund lumea filmului și societatea în general. Très Court prezintă deja de 10 ani această selecție dedicată portretelor, mărturiilor, poveștilor de viață, de luptă, cotidianului ca și excepționalului femeilor din jurul nostru. Fie că vă emoționează, vă șochează, vă seduc sau vă enervează, un lucru e sigur, la Tres Court femeile nu fac figurație!
Selecția Familială este dedicată copiilor mari și mici, de la 6 la 106 ani. Într-o oră, sunt prezentate 20 de filme foarte scurte, 20 de porți către universuri magice, luminoase și sensibile.

PREMII ȘI RECOMPENSE

Competiția internațională
Marele premiu: 1500€; Premiul pentru originalitate: 500€; Premiul pentru animație: 500€; Premiul publicului: 500€; Premiul Canal+ : achiziționarea drepturilor de difuzare de Canal+

Competiția Paroles de femmes – Premiul pentru drepturile femeilor : 1000€

Competiția românească
Premiul juriului : un smartphone 4G din partea Orange și un trofeu
Premiul publicului : un smartphone 4G din partea Orange și un trofeu
Premiul Organizației internaționale a francofoniei, care recompensează un film care pune în valoare limba franceză sau valorile francofoniei : o tabletă

Festival organizat de Asociația Tout en Très Court Paris și de Institutul francez din România, cu susținerea Orange și a Organizației Internaționale a Francofoniei. Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019, implementat de Guvernul României, Institutul francez, Ambasada Franței și Institutul cultural român.
Pentru mai multe informații, consultați https://trescourt.com/ro

PROGRAM LA CLUJ-NAPOCA, Cinema Victoria

Sâmbată, 15 iunie 2019

13h00 • Selecția Familială (pentru copii)
15h00 • Selecția Paroles de Femmes
17h30 • Competiția românească și Selecția franceză
19h30 • Competiția Internațională 1
20h00 • Competiția Internațională 2
Duminică, 16 iunie 2019

13h00 • Selecția Familială (pentru copii)
15h00 • Competiția românească și Selecția Franceză
17h30 • Competiția Internațională 1
19h30 • Competiția Internațională 2
21h00 • Selecția Paroles de Femmes

Biletele sunt puse în vânzare la cinema Victoria.
Tarif: 15 lei; tarif redus 13 lei. Tarif special selecția familială: 10 lei. Abonament festival 4 intrări la 48 de lei.

ORAȘE ȘI DATE

Alba-Iulia 15-16 iunie, Terasa Georgia Summer Lounge
Arad 12-14 iunie, Cinema Arta
Baia-Mare 15-16 iunie, Colonia Pictorilor
Brașov 12-13 iunie, Cinema Patria
București 7-9 iunie, Cinema Elvira Popescu
Cluj-Napoca 15-16 iunie, Cinema Victoria
Dej 7-15 iunie, Muzeul municipal Dej
Iași 9-10 iunie, Grădina Palas
Miercurea Ciuc 13-14 iunie, Cinematograful Csíki Mozi
Odorheiu Secuiesc 9-12 iunie, Biblioteca municipală
Oradea 10-12 iunie, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”
Pitești 7-8 iunie, Amfiteatrul 307 al Universității din Pitești
Râșnov 7-9 iunie, Cinema Amza Pellea
Sibiu 9 iunie, Muzeul Astra; 13 iunie, Mango Bar
Sighișoara 14-16 iunie, Central Underground – Hotel Central Park
Suceava 10-12 iunie, Auditorium “Joseph Schmidt”
Târgu-Mureș, 15-16 iunie.
Timișoara 11 iunie, Centrul Cultural Ambasada
Zalău 12-13 iunie, Sala Porolissum Consiliul Județean Sălaj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare