Sunteti aici:SocialFestivalul internaţional Tres Court 2018

Festivalul internaţional Tres Court 2018

Publicat in data

4 minute
4 minute este o clipă sau o eternitate. Este durata în care lumina ajunge de la Pământ pe Marte. 4 minute e prea puţin pentru un cântec bun, şi prea mult pentru o piesă proastă. 4 minute este sigura regulă a Festivalului internaţional Tres Court, variabila comună a marii diversităţi de producţii audiovizuale selectate. 4 minute este o provocare pentru regizori, constrânşi astfel să meargă direct la esenţial. 4 minute este în fine intervalul de timp în care spectatorul va râde în hohote, va tresări şi îşi va pune întrebări, fără a ajunge niciodată la plictis.

Peste tot în acelaşi timp

Unde şi când
În 2018, a 20-a ediţie a Festivalului internaţional Tres Court va avea loc din 1 în 10 iunie în aproape 80 de oraşe din peste 20 de ţări. Din Franţa în Noua Caledonie, din Panama în Egipt, din Istanbul în Amsterdam, spectatorii din întreaga lume vor avea plăcerea de a descoperi peste o sută de filme repartizate într-o competiţie internaţională, o selecţie tematică pentru copii şi o selecţie de filme feminine şi feministe. Una dintre principalele caracteristici ale festivalului Tres Court stă în faptul că este prezent pe toate continentele! Acest caracter internaţional se acordă cu o puternică prezenţă locală, în special prin selecţiile create de partenerii festivalului din cele patru colţuri ale planetei.

În România, festivalul coordonat de Institutul francez din Cluj ajunge în 15 oraşe şi în mai multe comunităţi rurale (Arad, Bucureşti, Buzău, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Colinele Transilvaniei, Dealurile Târnavelor, Huedin, Iaşi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Piteşti, Râşnov, Sîngeorz-Băi, Timişoara) şi prezintă o competiţie de filme foarte scurte româneşti. Rezultă o uluitoare diversitate a spectatorilor, care reflectă eclectismului filmelor prezentate. În capitală, festivalul se va desfăşura în zilele de 2 şi 3 iunie, la Sala Elvire Popesco, din cadrul Institutului Francez din Bucureşti.

Selecţiile
Ca în fiecare an, în jur de 3000 de filme foarte scurte sunt supuse atenţiei echipei de selecţie, iar peste 100 dintre ele sunt reţinute. Operele selecţionate sunt reunite în mozaicuri cinematografice, în acelaşi timp coerente şi diversificate.

Competiţia internaţională reflectă ultimele curente în creaţia cinematografică de pe cele 5 continente: 41 de filme concurează pentru a obţine un loc în cadrul palmaresului precum şi în inimile şi în voturile unui public exigent.

Competiţia Paroles de femmes aduce în lumina reflectoarelor personaje feminine puternice şi contrastante. Jucându-se cu graniţa dintre ficţiune şi realitate, această selecţie propune un tur de orizont al perspectivelor feminine, în versiune foarte scurtă bineînţeles.

Selecţia Familială este dedicată copiilor mici şi mari, de la 6 la 106 ani, dornici să călătorească în lumi fantastice imaginate de unii dintre cei mai creativi regizori!

Competiţia românească prezintă 15 filme de maxim 4 minute care se întrec pentru voturile spectatorilor din România şi pentru premiile puse în joc de Orange. Tematicile de anul acesta sunt strâns legate de actualitatea socio-politică în care trăim, aşa că veţi regăsi subiecte precum familia, tehnologia, tradiţiile şi în mod special anul acesta tema corupţiei – în urma unui parteneriat pe care Institutul francez l-a realizat cu asociaţia Iniţiativa România şi festivalul lor anticorupţie intitulat Once upon a time in Romania.

Actualitatea în imagini / Tendinţele
Realizate de cineaşti din toate orizonturile, filmele foarte scurte reflectă lumea actuală, în toată diversitatea sa, în contradicţiile şi în fanteziile sale. Cu lejeritate sau cu seriozitate, regizorii ne pun întrebări despre societăţile şi personalităţile noastre. Anumite personaje urmează o linie deja trasată, altele, dimpotrivă, încearcă să scape de destinul lor. Aceşti oameni care se iubesc dar nu ştiu să o spună, uneori, nici nu pot. Oricine e influenţat de societatea în care trăieşte. Ne recunoaştem în personajele confruntate cu reguli care le sunt impuse, realităţi pe care încearcă să le schimbe.

Tema corupţiei apare frecvent în competiţia românească, fiind un foarte bun exemplu al felului în care tinerii aleg să exprime prin film ceea ce trăiesc zi de zi şi ceea ce vor să schimbe la societatea lor. În mijlocul acestor chestiuni, regizorii nu vor uita să se amuze. Fie că ne fac să râdem sau ne dau de gândit, foarte scurt metrajele chestionează această lume în perpetuă evoluţie. Ce rol alegeţi dumneavoastră să jucaţi?

Juriul
În fiecare an, competiţia internaţională este supusă aprecierii critice a unui juriu format din profesionişti ai imaginii, care decernează Marele Premiu al juriului, Premiul pentru Animaţia şi Premiul pentru originalitate. De-a lungul timpului, am avut onoarea de a avea în fruntea juriului regizori prestigioşi precum Pascale Ferran sau Claude Chabrol producători emeriţi precum Marianne Slot şi Nicolas Altmayer, dar şi personalităţi precum desenatorul Moebius sau artista Charlelie Couture.

Juriul acestei a douăzecea ediţii este unul eclectic, ca şi selecţia de filme şi este condus de Eric Judor, actor francez de comedie, realizator de scurt metraje. Profesionişti ai cinematografiei, personalităţi din lumea muzicii sau critici de presă, membrii juriului au venit la Tres Court pentru a descoperi pepite audiovizuale şi pariem că vor fi surprinşi de creativitatea realizatorilor de film de anul acesta.

Juriul Competiţiei Româneşti este format din Xavier Leroux – director delegat al Institutului francez Cluj şi Preşedinte al juriului , Claudiu Turcus – critic de film, profesor în cadrul Facultăţii de teatru şi televiziune UBB Cluj, Călin Bocian – regizor scurt metraje şi proiecţionist, Raluca Mateiu – coordonatorul festivalului Tres Court , Mihaela Matei – reprezentant din partea Orange – partenerul principal al Festivalului.

Premiile
Un festival de film are nevoie de palmares, laureaţi, trofee, aplauze şi multe emoţii!

Competiţia internaţională – câştigătorii vor fi anunţaţi în 9 iunie ora 20 la Paris
– Marele premiu: 1500 euro
– Premiul pentru originalitate: 500 euro
– Premiul pentru animaţie: 500 euro
– Premiul publicului: 500 euro
– Premiul Ceil de Links – Canal+: achiziţionarea drepturilor de difuzare pe Canal+

Competiţia Paroles de Femmes – câştigătorii vor fi anunţaţi în 9 iunie ora 18 la Paris
– Premiul pentru Drepturile femeii: 1000

Competiţia românească – câştigătorii vor fi anunţaţi în 10 iunie ora 18.30 la Cluj-Napoca
– Marele premiu: trofeu şi premii din partea Orange
– Premiul pentru animaţie: trofeu şi premii din partea Orange
– Menţiunea specială a juriului : trofeu şi premii din partea Orange
– Premiul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei: 250 euro şi o tabletă
– Premiul publicului: trofeu şi premii din partea Orange

Premiile publicului pentru Selecţia Internaţională şi pentru Selecţie Românească sunt decernate după decontarea voturilor venite din partea spectatorilor din întreaga lume, respectiv din întreaga ţară. Câştigătorii sunt anunţaţi pe website-ul festivalului.

Opinii puternice şi feminine – Paroles de Femmes
Deşi pe marele ecran predomină încă personajele masculine, iar lumea producţiei de film a fost recent bulversată de denunţurile Me too, Festivalul Internaţional Tres Court prezintă an de an, începând cu 2009, filme care exprimă puncte de vedere feminine prin competiţia Paroles de femmes. Portrete de femei, mărturii, chemări la luptă dar şi sex, hărţuire şi violenţă, Tres Court nu cenzurează nicio tematică legată de egalitatea dintre sexe. Departe de stereotipuri, filmele aceste selecţii dezvăluie femei surprinzătoare care, indiferent de vârstă, sunt independente, ironice şi iau cuvântul cu umor, gravitate sau curaj. Acest mozaic de universuri feminine schimbă ideile preconcepute, interpelează şi deranjează uneori. Un lucru e sigur: la Tres Court femeile nu fac figuraţie!

Varietatea publicului
Ficţiune sau animaţie? Documentar sau clip? Thriller sau poveşti pentru copii? Regizor confirmat sau cineast amator? Filme locale sau producţii internaţionale? Cu Tres Court, nu mai e nevoie să alegeţi: toate genurile sunt prezente în festival! Toţi cinefilii vor avea perle de descoperit din multitudinea de filme care le sunt propuse: diversitatea de genuri şi tematici, diversitate de limbi şi de perspective, de colţuri ale lumii O singură indicaţie: lăsaţi-vă surprinşi!

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...