Femeile au doar 75% din drepturile bărbaților

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Femeile au, la nivel global, doar 75% din drepturile acordate bărbaţilor, o situaţie care le limitează posibilităţile de a obţine un loc de muncă sau de a începe o afacere, relevă un raport publicat miercuri de Banca Mondială, preluat de AFP.

‘Dacă femeile ar dispune de şanse egale (cu ale bărbaţilor) care să le permită să-şi atingă întregul potenţial, lumea ar fi nu doar mai justă, dar şi mai prosperă’, a comentat preşedinta interimară a Băncii Mondiale, Kristalina Gheorghieva, citată într-un comunicat.

Deşi multe ţări pun în aplicare reforme în direcţia bună, ‘2,7 miliarde de femei nu au în continuare aceleaşi posibilităţi de alegere ca bărbaţii în ce priveşte locurile de muncă’, subliniază Kristalina Gheorghieva.

Indicele care măsoară egalitatea între sexe face parte dintr-un studiu intitulat ‘Femeile, afacerile şi legea 2019: un deceniu de reforme’, elaborat pe baza datelor culese timp de un deceniu în cele 187 de state care înregistrează cei opt indicatori reţinuţi pentru măsurarea egalităţii de drepturi între bărbaţi şi femei.

Raportul constată progrese notabile, media la nivel mondial ajungând în acest interval de la 70 la 75 pe o scală de 100, după ce 131 de ţări au fost de acord să întreprindă 274 de reforme, prin adoptarea unor legi sau reglementări care să permită o mai bună integrare a femeilor.

Potrivit Băncii Mondiale, 35 de ţări, printre care Bolivia sau Maldive, au adoptat reglementări împotriva hărţuirii sexuale la locul de muncă, încă 2 miliarde de femei fiind astfel protejate prin lege.

În total, 22 de ţări au pus capăt restricţiilor care le îngrădeau femeilor accesul în anumite sectoare ale economiei.

Şase ţări – Belgia, Danemarca, Franţa, Letonia, Luxemburg şi Suedia – au obţinut scorul perfect, 100, ‘ceea ce înseamnă că bărbaţii şi femeile au drepturi egale în domeniile măsurate’.

În urmă cu un deceniu, nicio economie nu se putea lăuda cu un asemenea rezultat, observă Banca Mondială.

Tabloul este însă umbrit de faptul că femeile sunt în continuare confruntate cu legi sau reglementări discriminatorii la toate nivelurile vieţii lor profesionale. În 56 de ţări nu s-a schimbat practic nimic în zece ani.

Pe regiuni, cele mai importante progrese au fost consemnate în Asia de Sud, chiar dacă indicele rămâne la un nivel scăzut (58,36 comparativ cu 50 în urmă cu zece ani); urmează zona Asiei de Sud-Est şi Pacificului (70,73 faţă de 64,80). America Latină şi Caraibele înregistrează al doilea cel mai ridicat nivel dintre ţările emergente şi în curs de dezvoltare (79,09).

La polul opus, regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord afişează cel mai slab nivel în materie de egalitate între bărbaţi şi femei (47,37). Cu toate acestea, Banca Mondială remarcă unele schimbări încurajatoare, precum introducerea unor legi împotriva violenţei domestice, mai ales în Algeria şi Liban.

Ultimile articole

Articole populare