exercitiu

Exercițiu de salvare a unor turiști blocați în zona munților Călimani (FOTO)

Un exercițiu tactic a avut loc în zona munților Călimani. Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca a participat cu personal aeronavigant şi elicopterul din dotare, tip MI-17.

Acest exercițiu s-a desfăşurat la solicitarea I.S.U.J. Bistrița-Năsăud. Au mai participat efective ale I.S.U.J. Suceava, Serviciul Public Salvamont Bistrița-Năsăud, Serviciul Public Salvamont Suceava, Jandarmeria Bistrița-Năsăud, Ocolul Silvic Tiha-Bîrgăului, Ocolul Silvic Bistrița-Bîrgăului și Rezervația Națională Munții Rodnei.

S-au gestionat conform scenariilor, trei situații tactice, astfel:
  • Situația tactică nr.1: În data de 07.08.2018, ora 21.00, în punctul de conducere al I.S.U. Bistrița-Năsăud, s-a primit din partea Administrației Naționale de Meteorologie, avertizare imediată de fenomene meteo periculoase, COD PORTOCALIU, în zona montană înaltă a județului. În situația dată, în unitate s-a activat grupa operativă, iar C.J.C.C.I s-a trecut la faza de activare parțială.
  • Situația tactică nr. 2: În data de 08.08.2018, ora 06.00, în punctul de conducere al I.S.U. Bistrița-Năsăud, s-a primit din partea Administrației Naționale de Meteorologie, avertizare imediată de fenomene meteo periculoase, COD ROȘU, în zona montană înaltă a județului. În aceste condiții, s-a trecut la activarea totală a C.J.C.C.I.
  • Situația tactică nr. 3: În data de 08.08.2018, ora 08.03, un apel la 112 anunța că în Munții Călimani – Masivul Bistricior, mai mulți turiști au fost surprinși de fenomenele meteo periculoase și sunt în imposibilitatea de a se mai deplasa spre locurile de refugii și/sau adăpost. Din primele informații primite, s-a constatat faptul că printre victime se află și cetățeni străini. Imediat spre locul indicat au fost trimise forțe și mijloace pentru asigurarea intervenției. Au fost formate echipe mixte de căutare – salvare terestere și aeriene.
Exercițiu cu sprijin aerian de la un echipaj al Unității Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca

Pentru sprijinul aerian a fost solicitat un echipaj al Unității Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca. Acesta a executat, cu un elicopter tip MI-17, misiunea de căutare – salvare și recuperare rapidă a celor 11 turiști rătăciți în munți.

Scopul acestui exercițiu a fost de a verifica capacitatatea managerială și operativă privind gestionarea situațiilor de urgență manifestate în zona de competență a I.S.U.J. Bistrița-Năsăud.

Prin intermediul acestor exerciții s-a dorit evaluarea obiectivă a modului de desfășurare a tuturor activităților cuprinse în scenarii, din punct de vedere al organizării acestora, a etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare și coordonarea forțelor din teren, până la modul de acțiune efectiv al forțelor de ordine participante.

Citește și:

UNTOLD văzut din aer. Imagini din elicopter (VIDEO)

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare