Acasă Social EXCLUSIV. UPDATE / “E acelaşi animal uriaş, care a lovit şi anul...

EXCLUSIV. UPDATE / “E acelaşi animal uriaş, care a lovit şi anul trecut”, spune Ioan Tomoş, omul atacat ieri de urs, la Măguri

Bărbatul care a fost atacat ieri de către un urs uriaş la Măguri, comuna Măguri-Răcătău, ne-a declarat astăzi că e vorba, mai mult ca sigur de acelaşi animal care a rănit-o grav anul trecut şi pe consăteanca lui, Ana Safta. Aflat la secţia de terapie intensivă a Clinicii de Oropedie din Cluj-Napoca, cu suspiciune de fractura de peritoneu, Ioan Tomoş ne-a povestit, pe larg, păţania pe care a avut-o şi care i-ar fi putut, uşor, curma viaţa.

“E un miracol că am supravieţuit”

“E un miracol, vă rog să mă credeţi, faptul că am supravieţuit”, începe el. Apoi continuă: “Tocmai ajunsesem, împreună cu doi consăteni, înarmaţi cu topoare, într-o zonă stâncoasă, pe Valea Someşului Mic, unde aveam voie să tăiem nişte arbori, însemnaţi, pe baza bonurilor primite de la pădurar. Tăiasem deja trei şi am urcat mai la deal, unde era unul, uscat, marcat şi el. Eu eram ultimul din şir şi la un moment dat, Bodea Dumitru a spus că vede urme de urs şi-i simte şi mirosul, specific. Nici n-a terminat de vorbit, că am şi văzut ursul în spatele meu.”

Disperat, Tomoş le-a strigat, disperat, că ursul se află chiar lângă ei. Cei doi colegi au luat-o imediat la fugă, pe pantă, în jos. Astfel că Tomoş s-a trezit singur, faţă în faţă cu ursul brun, ridicat în două labe, înalt de peste doi metri şi cântărind după aprecierea lui, între 800 şi 900 de kilograme. În consecinţă, a ridicat securea ca să se apere, în caz că va fi atacat. Ursul a schimbat însă stratagema, s-a lăsat în patru labe şi l-a atacat la piciorul drept. Apoi, după ce l-a apucat straşnic, l-a şi învârtit pe bărbat de vreo două-trei ori. Îşi continuă Tomoş relatarea: “Atunci am ţipat tare către colegii mei: <Tulai, Doamne, m-o prins ursul de-un picior, veniţi repede că mă mănâncă>. Cei doi s-au întors în viteză la faţa locului, iar ursul s-a repezit spre Bodea Dumitru. Marele lui noroc a fost că s-a adăpostit repede după o bucată groasă de lemn, înaltă de vreo doi metri, o <ruptură de vânt>, cum îi zicem noi. Ursul a doborât-o ca pe-un vreasc şi norocul nostru a fost că s-a dat de-a berbeleacul la vale, ieşind la drumul mare. Acolo, era cât pe ce să mai atace un om, dar au intervenit alţi consăteni, aflaţi şi ei la tăiat lemne, astfel că ursul a fugit în pădure, făcându-se nevăzut. ” Imediat, oamenii au sunat la numărul de urgenţă 112 şi l-au urcat pe Tomoş în maşina preşedintelui composesoratului din zonă, acesta reuşind să facă joncţiunea cu maşina Salvării, la câţiva kilometri de locul respectiv, pe Muntele Someşeniului, în dreptul Pensiunii “Roata”.

“Urşii năvălesc şi ne fură, mereu, ba o vacă, ba un porc, şi nimeni nu face nimic”

“Acest urs corespunde perfect cu descrierea animalului care a atacat-o pe Ana Safta, vecina noastră, în vara anului trecut. Suntem siguri că e vorba de acelaşi urs. Oricum, noi ca şi comunitate am făcut mai multe sesizări la Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj şi până la urmă s-a obţinut de la ei până şi o autorizaţie de a-l vâna. Însă, din păcate au fost aduse diverse motive care au împiedecat uciderea lui: ba că are pui, ba că nu se află pe fondul de vânătoare unde s-a obţinut autorizaţia. Aşa că nu s-a mai întreprins nimic în acest sens” – explică mai departe Tomoş, de pe patul său de spital:

Un alt sătean din Măguri, care preferă să-şi păstreze anonimatul afirmă că a făcut pe această temă, împreună cu oamenii din zonă, numeroase petiţii către  Primăria Măguri-Răcătău (19 la număr) şi către Prefectura Cluj,  însă nu s-a primit până acum niciun răspuns. Declară acesta, la rândul său, indignat: “Urşii năvălesc şi ne fură, mereu, ba o vacă, ba un porc din coteţ şi ştiţi bine că anul trecut unul dintre ei a atacat-o, rănind-o grav şi pe consăteanca noastră Ana Safta, în timp ce culegea ciuperci în pădure. Oare cât mai aşteaptă autorităţile până să intervină? Trebuie neapărat să moară între timp cineva?”

Sorin Grecu

UPDATE

Primarul comunei Măguri-Răcătău, Petru Prigoană, ne-a declarat că, din punctul său de vedere, a intreprins tot ce eraposibil pentru capturarea ursului. „L-aş împuşca chiar astăzi, însă legea nu-mi permite acest lucru.Este obligaţia ITRSV-ului să se ocupe de acest lucru, de prinderea urşilor, fiindca depinde de ministerul Agriculturii şi Pădurilor, nu de primărie.Incidentul de acum, ca şi cel de anul trecut, a avut loc în fondul forestier, şi nu pe domeniul public. Deci, primăria nu are atribuţii în acest sens” – a mai spus Petru Prigoană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version