Sunteti aici:SocialEuropeana 1914-1918 colectează amintiri românești din Primul Război Mondial

Europeana 1914-1918 colectează amintiri românești din Primul Război Mondial

Publicat in data

Europeana 1914-1918_Cluj_1

Cluj-Napoca, 1 octombrie 2013: Cu ocazia împlinirii în 2014 a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Europeana, biblioteca, muzeul și arhiva digitală a Europei, își propune să colecteze și să publice pe internet amintiri de familie și povești personale de război, pentru a ajuta generațiile viitoare să înțeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obișnuiți de pe continentul nostru. Astfel, proiectul intitulat Europeana 1914-1918 a adunat peste 56.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori și jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Acum, grație parteneriatelor cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj și Biblioteca Academiei Române din București, proiectul își propune să îmbogățească arhiva digitală cu materiale din România.

Regatul României s-a alăturat Aliaților în august 1916, participând în mod semnificativ la Primul Război Mondial. Numărul celor căzuți în război a fost unul foarte ridicat – aproximativ 330.000 de soldați (33% din întreaga forță armată) și sute de mii de civili. Eforturile depuse de Regatul României în această perioadă au fost imense, dat fiind că frontul de război era localizat pe teritoriul țării. Mai mult, pierderile omenești din Transilvania sunt dificil de estimat, având în vedere că această regiune făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și a intrat în război încă din 1914.

La Cluj-Napoca, oamenii sunt invitați să își aducă amintirile din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate în cadrul a două evenimente de colectare, pe 4 și 5 octombrie, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), între orele 10:00 și 17:30. Este al doilea eveniment de colectare din România, primul având loc în septembrie, la Biblioteca Academiei Române din București

La eveniment vor fi prezenți experți care vor transpune materialele în format digital și vor înregistra poveștile. Toate obiectele vor fi returnate posesorilor în aceeași zi. La zilele de colectare sunt bineveniți toți cei care dețin fotografii, scrisori, cărți poștale, suveniruri și alte obiecte din perioada Primului Război Mondial, atât legate de război cât și de viața de zi cu zi a românilor din 1914-1918, ori cunosc povești despre oameni implicați sau afectați de conflagrație.

Mai mult, oamenii pot contribui cu materiale direct pe site-ul proiectului. După o simplă înregistrare, oricine poate încărca fotografii ale obiectelor, scrisori scanate, fotografii de familie și materiale audio sau video digitizate pe www.europeana1914-1918.eu. Astfel, după ce sunt verificate de echipa editorială, acestea devin accesibile pentru întreaga lume.

Proiectul s-a desfășurat cu succes în Germania, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Italia și Cipru începând cu 2011, reușind să atragă mii de oameni. Aceștia au contribuit cu povești și amintiri originale, nepublicate anterior, îmbogățind astfel arhiva digitală care va oferi noi surse pentru cercetare, educație, expoziții și evenimente comemorative.

Frank Drauschke, coordonator Europeana 1914-1918, a declarat: „Succesul acestui proiect ilustrează interesul major al europenilor pentru istoria lor comună. Oamenii își transmit poveștile de familie din generație în generație; Europeana le oferă ocazia de a conserva aceste povești pentru generațiile viitoare și de a le face accesibile pentru întreaga lume. Printr-o abordare originală asupra istoriei culturale, Europeana reunește poveștile personale ale oamenilor și istoriile oficiale ale războiului, colectate de la bibliotecile și arhivele naționale. Sperăm ca România să se dovedească un contributor important la această colecție unică, ajutându-ne să aducem poveștile de familie din Primul Război Mondial în epoca digitală. Suntem nerăbdători să aflăm poveștile voastre!”

Gheorghe Iancu, profesor, istoric, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţ” a declarat: „Acest proiect are o deosebită valoare pentru Europa, în general, dar și pentru România. Aș dori să mulțumesc Europeana pentru că ne-a oferit ocazia să adunăm și să conservăm fapte necunoscute din istoria României și a celor care au fost martori fie pe front, fie de acasă. Sperăm că numeroase povești nespuse din Primul Război Mondial vor ieși la lumină și vor intra în memoria colectivă a Europei. Invităm pe oricine deține astfel de materiale să vină în zilele de colectare. Este o ocazie de a plăti tribut celor care au contribuit la scrierea istoriei României.”

expozitie_primul razboi mondial

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – 2

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL – 1

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – 2

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL – 1

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...