violenta in familie

Ce poţi face dacă eşti victima violenței domestice?

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj anunță toleranță zero față de orice formă a violenței în familie. În acest context, polițiștii clujeni au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat care a încălcat obligațiile impuse printr-un ordin de protecție.

La data de 1 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, în vârstă de 46 de ani, din Gilău, pentru nerespectarea hotărârii judecătorești și violare de domiciliu.

În fapt, în noaptea de 30.09/01.10.2018, bărbatul a pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate. A încălcat astfel ordinul de protecție prin care era obligat să păstreze o distanță minimă de 200 de metri de aceasta, de cei patru copii minori ai acestora, și de domiciliul lor din Gilău.

În perioada august-octombrie 2018, bărbatul ar mai fi încălcat obligațiile impuse prin ordin de protecție.

Bărbatul a fost prezentat magistraților pentru dispunerea altor măsuri preventive. A fost dispusă măsura controlului judiciar pe o perioadă de 40 de zile.

Ce poţi face dacă eşti victima violenței domestice?

Violenţa în familie este un fenomen social complex. Poliţia acţionează în acest domeniu pe următoarele paliere: prevenţie, monitorizare şi combatere. Este important ca în cazul violenței domestice să fie sesizată poliţia pentru a putea fi luate măsuri faţă de agresor şi pentru a ajuta victima să iasă dintr-o relaţie de tip abuziv.

  • Să-ţi faci un plan de siguranţă care să conţină: persoanele cu care poţi discuta despre abuz, care îţi pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia şi sprijini. Care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces. Persoane cărora le poţi da spre păstrare documentele tale importante, bani etc. Numerele de telefon la care poţi apela la nevoie. Lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci;
  • Să te prezinţi la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale;
  • Să te prezinţi imediat la poliţie pentru a depune plângere;
  • Să te adresezi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor;
  • Să nu îţi retragi plângerea;
  • Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare