400.000 de copii din România nu merg la școală

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

România se confruntă cu o serie de provocări, multe dintre acestea putând fi influențate în bine prin educație parentală. De exemplu, aproximativ 400.000 de copii sunt în afara sistemului de educație. Violența împotriva copiilor este un fenomen larg răspândit în România.

Potrivit celor mai recente statistici, în 2017 au fost raportate peste 15.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor.

Educația parentală este o modalitate de susținere a părinților, a reprezentanților legali și a tuturor celor care îngrijesc copii cu vârste cuprinse între 0 si 18 ani. Conform Convenției cu privire la Drepturile Copilului, statele trebuie să îi susțină în mod adecvat pe părinți și pe cei responsabili de îngrijirea copiilor pentru ca aceștia să își poată îndeplini responsabilitățile.

Sesiunile de educație parentală îi aduc împreună pe părinți și pe educatorul parental și, totodată, creează oportunități de socializare, părinții putând astfel înțelege că se confruntă cu toții cu dificultăți similare și că pot învăța unii de la ceilalți.

Atât experiența internațională, cât și cele mai bune practici implementate în România arată că sesiunile de educație parentală și parteneriatul școală – familie – comunitate contribuie la participarea școlară crescută, îmbunătățește atât comunicarea dintre părinte și copil, cât și pe cea dintre părinte și cadrul didactic, în contextul unor comunități implicate.

“Studii internaționale și experiențele locale ne-au demonstrat că, alături de profesori, părinții joacă un rol-cheie în succesul educațional al copiilor. Având în vedere că nevoile copiilor se schimbă cu fiecare etapă de dezvoltare, părinții, indiferent de mediu de reședință, statut economic, educație sau etnie, au nevoie de informații adecvate pentru a răspunde în mod eficient acestor nevoi”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România. “Cu o investiție inițială de doar 120 de lei per copil în primul an și, ulterior, de doar 35 de lei, educaţia parentală contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre părinţi şi copii, reducerea cazurilor de abuz și violență asupra copilului, scăderea absenteismului şcolar şi creşterea participării şcolare”.

Ultimile articole

Articole populare