dfg

În opinia prof. Univ. Dr. Ioan Sbârciu, elita este „o strigătură populară care nu a fost de când noi. Avem  un Brâncuşi şi asta e extraordinar, el fiind considerat un geniu de toată lumea, la nivel de elită mondială. Acum se încearcă să se ţină pasul cu tot ce se întâmplă în lume. Se încearcă să se ţină pasul cu Bucureştiul şi ăsta e un lucru rău pentru că ei au preluat modele, nu au creat modele. Dacă nu creăm noi înaintea altora, noi nu existăm”.

Prof. dr. Aurel Codoban: „În modernitatea târzie, elitele pe verticală au fost înlocuite cu elitele pe orizontală. La o elită este important capacitatea ei de a impune un set de valori. Comportamentele tinerilor nu sunt cele impuse de cratorii elitelor, ci al consumatorilor de spectacol. Marele defect la români este absenţa unui mediu intersubiectiv. Oamenii se adună între ei, dar nu se apreciază suficient între ei, dar nu se recunosc unii pe alţii”.

Prof. dr. Ing. Radu Munteanu, rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca: „Oare societatea mai are nevoie de elite? Cu toţii avem motive în conştiinţa noastră să ne îndoim de asta. Media a fost principalul mijloc prin care s-a făcut să dispară elitele, deoarece nu le-a amintit. Avem nevoie de profesori cu viziune, ca să simţim că avem elite. De la Cantemir şi Cioran, toţi oamenii noştri mari s-au realizat în exterior. Merită să vorbim despre toţi aceşti oameni uitaţi. Un poet nu neagă un alt poet, un artist nu neagă un alt artist”.

Prof. univ. dr. Ion Pop, profesor al Facultății de Litere, fost director al revistei Echinox: Am sentimentul că suntem într-o mare criză, cea a elitelor româneşti. Nu elitele sunt pe sticla televizorului, ele sunt neglijate. Intelectualul adevărat nu este chemat să se exprime, scriitorul adevărat nu apare. Politicul infestează viaţa intelectuală. 

Conf. univ. Dr. Dorin Chira, Facultatea de filologie: „Personal, nu ştiu ce înseamnă elită. Nu pot să definesc ce este elita, dar probabil, cândva vom reuşi să o definim. Cine sunt elitele? Cine decide care sunt elitele? Este un răspuns la care, dacă împărtăşim experieţne, probabil vom putea defini ce este o elită”. 

 

Prof univ. dr. Adrian Ivan, Relaţii Internaţionale, director al Departamentului de Studii Internaționale şi Istorie contemporană: „Cred că ne lipseşte sensul comunităţii clujene, naţionale, europene. Nu este o comunitate. Nu e o doar o criză românească (n.r. a elitei), e o criză  la nivel naţional. Nu e suficient să fii absolvent de studii superioare ca să fii elită. Unei elite îi trebuie viziunea. Obama, Barosso şi Merkel au tot ce le trebuie pentru a conduce, dar nu au viziune şi asta se vede”.

Prof. univ. Dr. Mihaela Luţaş, prorctorul Universităţii Babeş-Bolyai: „Tinerii pot să schimbe o mentalitate. Pot să schimbe lumea. Avem în faţă viitoarele elite. Eu cred că elitele se aleg din masa aceea de oameni care au aceleaşi condiţii”.