padure belis

Cum a dispărut o pădure din Beliș?

O pădure mică din Beliș a dispărut după ce a fost ținta hoților de lemne. În urmă cu puțin timp, IPJ Cluj transmitea descoperirea a zeci de cioate nemarcate.

S-au identificat 215 cioate de arbori tăiați fără drept și sustrași, în volum total de peste 100 metri cubi de lemn rotund, de esență rășinoasă. 32 de arbori găsiți doborâți au fost confiscați de organele de poliție și predați în custodia personalului silvic.

Prejudiciul imputat pădurarului este de circa 24 000 lei.

Ce metode folosesc hoții pentru furtul din pădure?

Cel mai adesea, aceștia acoperă cioatele cu vegetația uscată pentru a împiedica descoperirea lor.

Pentru a fi descoperite si identificate cioatele tăiate, nemarcate, din pădurea Beliș polițiștii au îndepărtat resturile de exploatare care erau așezate în grămezi peste acestea, precum și resturile de vegetație și pământul care le acopereau.

Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, a explicat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că metoda acoperirii cioatelor tăiate ilegal cu crengi şi resturi vegetale este folosită des de către hoţii de lemne.

„Normele prevăd că, în anumite zone, când se fac tăieri pentru instalarea seminţişului, adică a unui loc gol care se acoperă cu puieți răsăriți din semințe în mod natural, resturile din exploatare trebuie puse pe cioată, iar hoţii profită şi fac la fel. La prima vedere se lasă impresia unei tăieri legale”, a precizat şeful Gărzii Forestiere Cluj.

Unii hoți de lemne toarnă ulei sau motorină, în acest fel cioatele putrezesc mai repede. În acest fel nu se poate știi când a fost tăiat copacul. Alți hoți pun zahăr pentru a atrage furnicile să mănânce cioatele.

Citește și:

Sute de cioate nemarcate, descoperite în Beliș