Coplata pentru internare. Un cost mic pentru cetăţean, un profit mare pentru stat

By | Published | Niciun comentariu

13032013366

Un nou ministru, o nouă reformă.

Ministrul Eugen Nicolăescu, ajuns în fruntea Ministerului Sănătăţii odată cu stabilirea Cabinetului de către prim-ministrul Victor Ponta, a „produs” o nouă completare sistemului sanitar: coplata pentru internare. În  baza Hotărârii de Guvern nr. 117/2013, spitalele vor stabili o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei, pe care pacientul va trebui să o plătească la externare, începând cu 1 aprilie 2013.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj (SCJU) a stabilit deja că pacienţii vor plăti suma maximă permisă de Hotărârea de Guvern. De  ce ar stabili cineva o sumă mai mică, atâta timp cât legea specifică în al său articol 74, alin.1, litera c) : „nivelul minim al coplății este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei”. Prin urmare, SCJU Cluj a decis că fiecare dintre persoanele internate în regim de spitalizare continuă să achite suma de 10 lei, la externare.

Care vor fi, deci, sumele adunate de spital pe baza coplăţii?

Potrivit conducerii SCJU Cluj, în 2012 au fost înregistrate 60 000 de externări. Numărul vine însoţit de precizarea că nu pentru toate aceste externări s-ar percepe coplata. Dacă în anul 2013 va fi un număr de internări apropiat de cel de anul trecut, ar însemna că în conturile spitalului ar intra 600 000 lei. Asta în cazul în care coplata ar fi suportată de toţi cei internaţi. Banii obţinuţi rămân la dispoziţia spitalelor.

Întrebaţi ce părere au despre această Hotărâre, unii clujeni spun că sunt de accord cu ea. „Sunt de acord cu coplata pentru că aşa nu s-ar mai interna toţi vagabonzii. Stau acolo câte o săptămână-două, pentru că primesc mâncare. Să se plătească!”, este de părere o clujeancă. Părerile contra susţin că nu este corect să  se plătească pentru serviciile publice: „Foarte rău. Plătesc de 39 de ani pentru servicii medicale. Dar mergem înainte, noi i-am ales”, spune un alt clujean. O altă părere pro invocă faptul că statul are nevoie de aceşti bani: „Sunt de acord, pentru că şi statul trebuie să câştige ceva. În spital se primesc destule, gratis”.

De la această coplată fac excepţie persoanele precizate în legea 95/2013, art. 213: copiii în vârstă de până la 18 ani, veteranii de război, persoane persecutate în timpul comunismului, persoane care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii, persoane cu handicap neangajate sau femei însărcinate, care nu au venituri salariale.

 

Alexandra Ormenişan

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *