mestesuguri

Clujul, pe podium la Olimpiada ”Meșteșuguri artistice tradiţionale”

Cinci elevi clujeni au reprezentat județul la faza națională a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiţionale” ce a avut loc în perioada 24 – 29 iulie la Sibiu.

Elevii clujeni au obținut patru premii, iar recompensele au constat în bani, cărți, rechizite și articole de îmbrăcăminte.

Eevenimentul s-a desfășurat la fel ca în fiecare an, în  Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Premiul I – Secțiunea Sculptură/Prelucrare artistică a lemnului – Balázs Andor – Clubul Copiilor Huedin – instr. Benk Andras și Secțiunea Podoabe din mărgele – Tania Cornea – Clubul Copiilor Gherla, instr. Daniela Katona

Premiul II – Secțiunea Realizare costum popular – Nadia Gavriș – Lic.Teoretic „Octavian Goga” Huedin

Premiul III – Secțiunea Cusături – Maria Pîrv – Lic.Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – instr. Rebeca Făt

Mențiune – Secțiunea Podoabe din mărgele – Galu Lorena – Clubul Copiilor Dej, instr. Katona Daniela.

Tabără de meșteșuguri la Valea Ierii

Centrul Creației Populare a organizat în perioada 6 – 11 august a.c., la Baza de pregătire a Crucii Roșii de la Valea Ierii, o tabără de meșteșuguri. Au participat 25 de elevi de la diverse școli din județ. Atelierele au fost susținute de meşterii Daniela Katona și Izabela Bucur. Copii au aflat mai multe despre meșteșugurile tradiționale specifice: prelucrare lut, realizare podoabe din mărgele și împâslit lână.

Tabăra organizată gartuit este o recompensă pentru elevii care practică meşteşugul în cadrul atelierelor opţionale. Încurajarea lor este esenţială, deoarece alături de profesorii lor, ei duc mai departe practicarea meşteşugurilor artistice autentice, aflate pe cale de dispariție.

Citește și:

Târg de meșteșuguri și ceramică tradițională

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare