Clujul are prima banca de alimente

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Echipa Food Waste Combat (FWC), în colaborare cu Banca pentru Alimente București a lansat ieri în mod oficial prima bancă de alimente a Clujului.

A fost derulat timp de 7 luni un program pilot, iar în acest timp au fost savate 7 tone de alimente.

Banca de alimente presupune redirecționarea mâncării în surplus de la donatori către beneficiarii lor finali. Un spațiu fizic autorizat și o dubiță de transport avizată să transporte variate categorii de alimente.

Banca de alimente din Cluj este sprijinită de Banca pentru alimente București și face parte din Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”

Ce spun membrii FWC despre Banca de alimente

“De ce ne trebuie o astfel de bancă? Surplusul de alimente există în fiecare zi (minim 420 tone de mâncare doar în retail zilnic). În prezent acea cantitate ajunge la gunoi, în vreme ce 5 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. Noi ne propunem să recuperăm produsele excedentare de la agenți economici pentru a le distribui gratuit persoanelor în nevoie. Am testat acest proces vreme de 7 luni. Risipa nu e un mit și nici un moft al vesticilor. E o realitate românească, cruntă și absurdă, ce se petrece la doi pași de noi, în fiecare zi”, afirmă membrii echipei Food Waste Combat.

Pe cine ajută banca de alimente: ONG-uri clujene care oferă servicii de asistență copiilor și tinerilor nevoiași. Persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor aflați în sărăcie, familiilor defavorizate și alte categorii. Legăturile se stabilesc doar între persoane juridice donatori și beneficiari cu personalitate juridică.

Surplusul poate proveni de la produsele care prezintă erori de ambalare, etichetare și gramaj. De la activitățile promoționale încheiate, mostrele gratuite sau produse catalogate la calitatea a II-a. Produsele care sunt consumate doar într-o anumită perioadă a anului, rămase în urma schimbării strategiei de marketing, aflate în apropierea datei de scadență (mai mare de 24 de ore).

În prezent, banca are o rețea comercială și o cooperativă agricolă ca donatori și aproximativ 11 organizații beneficiare.

Până în 2019, urmărește să atragă cât mai mulți furnizori din domeniul alimentar, minimum trei constanți în următorul an. Să ajungă la cel puțin 300 de beneficiari recurenți. Echipa poate fi contactată la adresa wastecombat@gmail.com pentru demararea oricărui parteneriat care să ajute banca de alimente (donații în bani ori surplus).

Detalii despre proiect și despre evenimente viitoare Food Waste Combat găsiți pe pagina oficială de Facebook, Food Waste Combat.

Citește și:

Aplicația Share Food combate risipa alimentară. Donează mâncarea neconsumată!

Ultimile articole

Articole populare