colecteze selectiv

Clujenii încearcă să colecteze selectiv, dar deșeurile încă se adună la comun

Municipaliatea clujeană a dat asigurări că s-a creat cadrul necesar pentru ca deșeurile să fie colectate selectiv, problema fiind de mentalitate. Iată însă că sunt nenumărate reclamații venite din partea clujenilor. Aceștia semnalează faptul că firmele de salubritate colectează deșeurile la comun.

Puncte gospodărești îngropate

Cluj-Napoca este singurul oraș din țară care are un proiect de îngropare a tuturor punctelor gospodărești. Ovidiu Câmpeanu, directorul a declarat că de la implementarea acestui proiect, cantitatea de deșeuri reciclabile colectate s-a dublat.

”Suntem singurul oraș din țară care avem un astfel de program amplu de îngropare a punctelor gopodărești. Avem 52 astfel de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor deja finalizate. Acestea sunt foarte apreciate de către locatari pentru că se permite păstrarea curățeniei, nu mai există miros. Credem că acest program este foarte important. În acest moment avem un contract pentru realizarea a 100 de astfel de puncte gospodărești îngropate. De asemenea, suntem în derularea unei proceduri de achiziție pentru alte 100 de puncte gospodărești îngropate„ a declarat Cîmpeanu.

Numărul deșeurilor colectate selectiv s-a dublat

Numărul deșeurilor colectate selectiv a crescut de la 500 de tone la 1100 de tone. Numărul acestora ar putea să fie chiar mai mare dacă firmele de salubritate nu ar aduna tot gunoiul la comun.

”Deja am dublat numărul de deșeuri colectate selectiv. Anul trecut, în primele șase luni am avut 500 de tone de deșeuri, în acest an avem peste 1100 de tone. Pe măsură ce vom crește numărul de platforme îngropate și cantitatea de deșeuri reciclabile va crește. Faptul că există această creștere exponențială a cantității de deșeuri reciclate este important și arată o schimbare a comportamentului clujenilor”, potrivit lui Cîmpeanu.

Gunoaiele încă se colectează la comun

Clujenii sunt interesați să colecteze selectiv și folosesc containerele special amenajate. Dezamăgirea este foarte mare atunci când văd că mașinile de gunoi adună la comun atât fracția umedă cât și cea uscată.

În spatele blocului de pe Alexandru Vlahuta nr. 5 s-a amenajat recent un punct de colectate separată. Deasupra sigla Rosal si a Primariei. Lăudabil as fi zis, chiar m-am bucurat, pana cand astazi am vazut cu ochii mei cum se ridica deseurile – toate la un loc! Este bataie de joc sa amesteci deseurile pe care cetatenii le-au colectat separat si sa ii inseli pretinzand ca se vor recicla separat! Daca toate ajung la un loc intr-un camion mizerabil degeaba! Rusine Rosal Grup! Solicit primariei sa rezolve aceasta problema cat se poate de repede si sa ceara companiei de salubritate dovada reciclarii deseurilor colectate!

Care sunt planurile de rezolvare a colectarii selective a gunoaielor? De la vizitatori straini am auzit cand m-am mandrit cu orasul, ca “bine, e frumos, dar cu ne-gestionarea gunoiului, cum puteti trai asa?” Ma gandesc la solutii acceptabile pentru marea masa, nu ducand gunoiul kilometri la niste containere de expozitie.

Pe strada Alverna deseurile selectate de hartie si plastic se ridica de doua saptamani din nou impreuna cu gunoiul menajer

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare