Clujenii îi cer lui Boc să interzică circul cu animale în oraș

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Mai mulți clujeni i-au solicitat primarului Emil Boc ca după modelul Bucureștiului și în Cluj-Napoca să fie interzis circul cu animale sălbatice.

”Va rog sa interziceti circul cu animale pe raza Clujului in speranta ca si Clujul va deveni un oras „european”. Tari europene precum Belgia (2013), Bulgaria, Bosnia-Herzegovina, Olanda (2015), Austria, Slovenia, Cipru, Grecia si multe altele, au interzis sau limitat exploatarea animalele în circuri”

”Doresc să vă solicit ca în următoarea ședință de consiliu să luați în discuție o eventuală hotărâre prin care circul cu animale să fie interzis pe raza orașului nostru. Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferința animalelor în scopuri de distracție n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni. În speranța că orașul nostru va putea fi un exemplu la nivel național în ceea ce privește grija pentru animale în genenral, și pentru cele sălbatice, aflate în pericol în particular, vă solicit să luați în calcul o măsură imediată de interzicere a acestui tip de manifestări în orașul nostru”.

Petiția a adunat 63.500 de semnături

Imediat după incendiul de la Circul Globus din capitală în care mai multe animale și-au pierdut viața, primăria a decis să interzică circurile cu animale. De asemenea, o petiție a fost lansată și până acum a adunat peste 60.000 de semnături.

Care sunt argumentele?

Animalele sălbatice din captivitate au aceleași instincte naturale și nevoi precum cele din sălbăticie. Aceste nevoi nu pot fi îndeplinite în circurile ambulante. Folosirea lor în circuri nu are valoare educativă, de conservare, științifică sau economică. Din contră, folosirea animalelor sălbatice în circuri prezintă riscuri asupra sănătății și bunăstării lor, precum și asupra sănătății și siguranței publice.

State europene precum Austria, Belgia, Croația, Cipru și Grecia au interzis complet folosirea animalelor sălbatice în circuri.

Federația Europeană a Veterinarilor promovează sănătatea animalelor, bunăstarea animalelor și sănătatea publică în Europa deci recomandă tuturor autorităților europene competente să interzică folosirea animalelor sălbatice în circuri pe întreg teritoriul Europei.

Boc afirmă că legea nu permite interzicerea circului

Potrivit celor care au sesizat această problemă primarului Emil Boc, administrația locală ar fi afirmat că nu există cadrul legislativ pentru a adopta o astfel de decizie.

A fost trimise solicitări către Primăria Cluj și s-a cerut interzicere reprezentațiilor cu animale în circurile care vizitează Clujul. Răspunsul primăriei evită problema în sine, dar înșiră argumente conform cărora Consiliul Local nu poate insititui o astfel de măsură, pe principiul ”tot ce nu e interzis e permis”.

”Îl contrazicem pe primarul Boc și îi cerem să îi contacteze pe cei din primăria București să afle care a fost soluția în capitală, dacă la Cluj nu poate fi identificată! Și apoi să o aplice. Sau, dacă cumva nu îi pasă de soarta acestor animale, să spună public, nu să se ascundă după interpretări convenabile ale textului legii”, potrivit celor care au făcut această propunere.

O Legea care ar interzice reprezentațiile cu animale sălbatice în circuri a trecut de comisia juridică din camera decizională, urmează decizia din plen.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău