apartamente

Clujenii aflați la limita sărăciei ar putea primi sprijin pentru plata chiriei

Primarul Emil Boc a declarat că a pregătit un set de măsuri pentru sprijinirea persoanelor în prag de marginalizare. Astfel, municipalitatea ar urma să deconteze o parte din cheltuielile cu chiria.

Am în plan să propun Consiliului local promovarea unei politici pentru sprijinirea persoanelor aflate în prag de marginalizare sau în situații de marginalizare socială. Mă refer la persoanele care sunt cele mai vulnerabile, care se descurcă cel mai greu în societate, persoane care au un salar, dar din care abia se descurcă să trăiască de pe o zi pe alta, acele persoane care trăiesc foarte greu și pentru care fiecare leuț înseamnă foarte mult pentru că trebuie să îl mărunțească, să îl gestioneze foarte bine să ajungă și la plata chiriei, și la plata utilităților și la plata cheltuielilor cu școala și să își poată cumpăra și îmbrăcăminte. În sprijinul acestei categorii dorim să venim, este activă, muncește, nu este un leneș care nu face nimic deși ar putea să facă, iar din ce au se descurcă foarte greu. Până când se construiesc locuințe sociale durează foarte mult. Guvernul nu a mai construit în ultimii ani locuințe sociale. În loc să se ocupe de această componentă se ocupă cu totul altceva. Lasă toată povara în sarcina administrației locale dar îmi ia și banii din care aș putea construi locuințe sociale. Am planificat să pun în bugetul local 1 milion de euro, echivalentul în lei, bani pentru a putea compensa o parte din chiria pe care o plătesc oamenii care se descurcă foarte greu. După un model pe care legislația din România ne-o permite în limita de exemplu a 200 de euro, primăria vine și îți decontează, după ce ai plătit chiria, în funcție de situația ta financiară vine și îți decontează, 50 de euro, 100 de euro sau 150 de euro. Vom stabili din acel cuantum al chiriei pe care ai căutat-o, ai încheiat contract la finanțe, ai achitat-o cât va putea să fie rambursat. Această măsură îi ajută acum să meargă mai departe. Aici e nevoie de intervenția comunității și cred că trebuie să facem mai mult pentru cei care se află în această situație. Locuințele sociale sunt o soluție pe termen lung, însă problema este că mulți nu își plătesc cheltuielile și pentru că proprietarul locuințelor sociale este primăria suntem dați în judecată să plătim la Electrica, la gaz, din bugetul local. Această politica socială de a compensa o parte din chirie îi ajută pe oameni să iasă din zona de marginalizare și noi nu vom mai avea aceste probleme cu neplata cheltuielilor. Această măsură susține partea activă a societății, susține oamenii să se angajeze, să aibă locuri de muncă, iar în Cluj șomajul e sub 1%, nu ar fi o problemă că nu sunt locuri de muncă”, a declarat Boc.

De asemenea, primăria urmează să contruiască locuințe sociale în două locații și să deblocheze proiectul din Borhanci.

Pentru 2018 avem planificată construcția locuințelor sociale pe strada Sighișoara și Ghimeșului, iar odată cu deblocarea proiectului centurii metropolitane, deblocarea proiectului nostru din Borhanci unde avem 75 de hectare. Acolo pe de o parte dorim să concesionăm tinerilor și nu numai teren să își construiască locuințe, iar cealaltă suprafață de teren să fie folosită de primărie pentru a construi locuințe sociale să pe poată repartiza în funcție de criteriile stabilite de Consiliul local”, a completat Boc.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare