Clubul Pro Opera Transilvania, primul club de sprijinire a Operei din Cluj (VIDEO)

Opera Națională Română din Cluj-Napoca are de azi un nou sprijin, prin Clubul Pro Opera Transilvania. Azi a fost lansată o nouă organizație, care vine în sprijinul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub titulatura “Clubul Pro Opera Transilvania” și cu mesajul Excelență, Unitate și Glorie.

Acesta este primul club de susținere a Operei Naționale din Cluj. Scopul este exclusiv de susținere a activității, Operei Naționale din Cluj-Napoca, de susținere a activităților atât în ceea ce privește partea de producție și spectacole.

”Sunt deja câteva acțiuni care au fost demarate la nivel de club. Tot astăzi a fost lansat și site-ul clubului. S-a demarat o acțiune de renovare a clădirii Operei în interior. Împreună cu Academia Română vom edita o carte-simbol care să conțină cele mai importante 100 personaje din trecutul și prezentul Operei Naționale Române. De asemenea, va exista o revista, Opera Story Magazine care să conțină informații despre producții, despre realizările artiștilor Operei Române. Ne dorim să fie o revistă în premieră la nivel național, deoarece nicio instituție a Operei din România nu mai are o revistă de asemenea format. Ne dorim să încheiem acest an cu un spectacol inedit, Spărgătorul de Nuci care va fi adresat copiilor fără posibilități materiale”, a menționat Adelina Chișu

Finanțările sunt exclusiv din fonduri private. Președintele acestui club este Daniel Metz, CEO NTT Data.

”Am fost confruntat cu acest concept, în cadrul unei discuții amicale unde doi domni melomani s-au gândit că au nevoie de cineva să conducă acest Club. Această acțiune are o conotație nobilă. În vremuri grele bugetul pentru artă, cultură, sport, suferă, situație în care se află și Opera din Cluj. În contextul centenarului Marii Uniri ne-am gândit să dăm o mână de ajutor, să pornim această instituție cu acțiuni care să vină în sprijinul actului artistic. Dorim să aducem mai aproape această instituție de oamenii din oraș. Vor fi fonduri private care să vin să suplimenteze ceea ce primește de la bugetul de stat. Sunt anumite cheltuieli și investiții care ar dura foarte mult și noi am putea acționa pragmatic, eficient și putem interveni unde este nevoia mai mare, mobilizând mijloacele financiare pe care vom reuși să le strângem și să le punem la dispoziția Operei Naționale. Să ne mândrim că putem demara o astfel de acțiune, putem crea ceva pentru cultură”, a declarat Daniel Metz.

Opera trece prin momente financiare grele, la fel ca și toate instituțiile de cultură, astfel că acest sprijin a venit chiar la timp.

”Salariile s-au mărit ceea ce este foarte bine pentru noi, pentru colegi, pentru ca in sfârșit au demnitate, în urma anilor de studii. Acești ani de studii au fost grei. Problema este că bugetul este la fel ca și anul trecut. Au luat bani de producție, gaz, curent, colaboratori, de care avem nevoie pentru că organigrama este subdivizionată, au mutat banii la personal. Așteptăm rectificarea bugetară în care să ne asigure ultimile trei luni. Bugetele ar trebui să fie multianuale,  pentru proiecte manageriale. Aceste lucruri nu intră în puterea noastră de a le schimba. De la an la an ne rugăm să vină banii pentru a nu avea surprize neplăcute. Un spectacol, o producție mare costă 100.000 de euro. Am mai încercat cu Traviata, pe care am cumpărat-o, a costat 15.000 de euro. Vreau să cumpăr o producție din Debrecen. Repertoriile le facem gradat, cu această operă tinerii pot fi ajutați să capete experiență, costa 7.000 de euro. Din informațiile mele Ministerul Culturii a primit la rectificare a 10 parte din câți bani au cerut. Așteptăm să vedem câți bani vor veni spre noi”, a precizat directorul Operei din Cluj, Florin Estefan.

Noua stagiune de va deschide cu interpretarea în premieră națională pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca, avându-i ca invitați pe membrii corului Côr Caerdydd din Cardiff, a lucrării The Armed Man: Misă pentru pace – situată pe primul loc în topul compozițiilor clasice din Marea Britanie (UK Classic Top Ten), de o mare forță emoțională și expresivă – ne aduce într-un prim contact cu muzica unuia dintre cei mai celebri compozitori în viață – Karl Jenkins. Evenimentul va marca, într-o formă inedită, Ziua Internațională a Muzicii!

”Lucrarea este o reacție împotriva violenței și a războaielor, sună ca și muzica de film. Nu s-a mai făcut această lucrare în România și mi-am dorit să nu o facă alții înaintea noastră. Sunt fericit de colaborarea cu  Côr Caerdydd din Cardiff. Ei au făcut premiera mondială a acestei opere. Membrii corului vin pe banii loc și pe cont propriu să fie parteneri cu o instituție din România. Sunt foarte fericiți că au ocazia să viziteze Clujul, să sa fie parte din acest eveniment”, a specificat Estefan.

https://youtu.be/CV_1CVK4yP0

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii