apartamente

Cine va beneficia de ajutor din partea primăriei pentru plata chiriei?

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat acordarea ajutorului pentru plata chiriei, ca măsură de prevenire și combatere a merginalizării sociale.

”Un oraș puternic trebuie să se deosebească și prin solidaritate, acest lucru înseamnă că trebuie să susținem investițiile, locurile de muncă, sunt și ele importante, dar nu trebuie uitați cei care la un moment dat au nevoie de sprijinul și de solidaritatea noastră. Pentru aceasta, municipiul nostru poate să aloce o sumă de bani pentru a evita ajungerea în stare de marginalizare socială, sau de a-i ajuta pe cei care sunt temporar într-o stare grea să iasă din această stare. În anii următori sper să învățăm din experiența acestui an pentru a fi un proiect de succes pe care clujenii au mare nevoie”, a declarat primarul Emil Boc.

Pot beneficia de acest ajutor: tinerii în vârstă de până la 26 de ani sau persoane singure proveniți din structurile rezidențiale ale DGASPC Cluj, care au un venit lunar net de până la 1500 lei. Persoanele singure și familiile cu domiciliu pe raza municipiului Cluj-Napoca, aflate în avidența DASM, care pot fi încadrate în categoria persoanelor marginalizate sau în risc de marginalizare, cu un venit net lunar pe membru de familie de până la 783 lei, respectiv de 1500 lei pentru persoanele singure. Victimele violenței domestice care se află în evidențele serviciilor de specialitate din cadrul DASM, cu un venit lunar de până la 1500 lei/lună.

Ajutorul poate fi acordat pentru o perioadă de până la 12 luni cu prelungire până la 24 de luni.
Solicitantul trebuie:să aibă domiciliu pe raza municipiului Cluj-Napoca de minim 24 de luni înaintea depunerii cererii, solicitantul și membri familiei nu au în proprietate o locuință sau nu au în folosință o locuință din fondul locativ al Primăriei, solicitantul nu a înstrăinat o locuință în ultimii 10 ani, solicitantul nu a beneficiat de sprijinul statului în credite pentru închiriere/contruire locuință.

Refuzul a două oferte de angajare din partea AJOFM sau DASM duce la încetarea dreptului la ajutorul pentru plata chiriei.

”Încurajăm munca, dorim să oferim oamenilor o alternativă să iasă din starea de dependență socială. Dacă AJOFM oferă un loc de muncă, refuzat de două ori, nu mai poți să beneficiezi de ajutor din banii clujenilor. Scopul acestui proiect este să te ajute să îți găsești un loc de muncă pentru a depăși situația grea în care te afli”, a declarat primarul Boc.

O incluziune reală și sustenabilă trebuie să aibă în vedere și măsuri și acțiuni care să faciliteze accesul la o locuință adecvată pentru persoanele marginalizate social sau pentru cele în risc de marginalizare.

Problematica locuirii este una deosebit de dificilă datorită fondului mult diminuat de locuințe aflate în proprietatea statului/municipiului cărora li s-ar putea da destinația de locuință socială.
Conform datelor urlimului recensământ al Populației și Locuințelor (2011) în România erau 8.722.398 locuințe din care doar 98.263 (1,12%) erau locuințe proprietate de stat. Conform datelor aceluiași recensământ la nivelul județului Cluj există un stoc de locuințe de 312.886 din care doar 2537 se aflau în proprietatea statului. La nivelul municipiului Cluj-Napoca existau 129.837 locuințe, dintre care 98,1% în proprietate privată și 1,9% în proprietate de stat. În 2014 stocul de locuințe în fondul public erau de 1554 unități, adică 1,2% din totalul de locuințe. Stocul a inclus 174 locuințe ANL, 1368 locuințe sociale și locuințe din fondul locativ de stat ocupate în proporție de 100% și 12 locuințe de necesitate.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare