Acasă Social CERȘETORIA ASCUNDE ASPECTE ȘOCANTE- PROBLEMĂ GRAVĂ ÎN ROMÂNIA

CERȘETORIA ASCUNDE ASPECTE ȘOCANTE- PROBLEMĂ GRAVĂ ÎN ROMÂNIA

Cerșetoria a rămas dintotdeauna o problemă globală iremediabilă, cu care se confruntă și țara noastră. Mii de copiii sau chiar adulții colindă străzile orașelor astfel încât nivelul scăzut de trai se reflectă clar în imaginea societății românești.

Astăzi am găsit o părticică a acestei lumi în Cluj-Napoca. O mamă și copilașul ei, înghețau de frig în zona Pieței Mărăști. Povestea sa este una inimaginabilă de noi, cei care nu putem concepe viața fără un acoperiș modest deasupra capului sau fără grija unei mese pe ziua de mâine.

Lingurar Maria și Lingurar Andrei sunt numai două exemple a ceea se întâmplă în numeroase colțuri ale țării. Maria are 35 de ani, domiciuliul stabil în Cluj-Napoca, iar în ceea ce privesc studiile a efectuat doar cinci clase din cauza condițiilor scăzute de trai pe care le trăia și pe vremea aceea împreună cu părinții ei. Ulterior a muncit cu ziua făcând curat în casele oamenilor “După revoluție a fost mai greu, nu au fost condiții”. În prezent, are o familie numeroasă, de 7 copii (cel mai are are 15 ani), înșă nu se poate bucura alături de ea din cauza banilor –principala problemă- cu care se confruntă. Copiii urmează diferite școli, iar alocația acestora este singurul lor venit până acum 3 luni când a început să cerșească: “TRĂIM DE PE O ZI, PE ALTA…DACĂ FAC 10 LEI PE ZI, MULȚI ANI DOMNULUI”.

Tatăl copiilor este bolnav psihic, și are nevoie periodic de medicamente : “Amu’s cu el, amu’s fără el”. Maria declară pentru Cluj Manifest faptul că nu se înțeleg deloc și că toată grija zilei de mâine se află în mâinile ei: “La cerșit vin de două- trei ori pe săptămână să mai fac de-un lapte, de-o pâine pentru cei mici”

Singura bucurie pe care consideră că o are este un adăpost deaspura capului, însă condițiile sunt groaznice, chiar deplorabile, sub limita modestului “Este vorba de o căsuță din lemn…MĂCAR NE PUTEM FERI DE PLAOIE”.

Povestea lor merită ascultată, la fel ca și a multor cerșetori care își duc veacul, în mare parte, pe străzile din întreaga lume.

Adelina Cujbă

1 COMENTARIU

  1. maaa nu ganditi? se vede din poza ca fumeaza..daca ii saraca dc a facut atatia copii,si garantat ti-ar refuza o oferta de lucru….aveti ceva creier,folositi-l

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version