Cazul copilului ucis în bătaie, la Cluj. De ce s-a ajuns acolo?

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Cazul copilului ucis în bătaie. De ce s-a ajuns acolo? Nouă din zece părinți își agresează (fizic și/sau mental) copiii. Unul din zece copii crede că e vina lui că e bătut de părinte. O astfel de mentalitate e cea care a dus la uciderea unui copil în bătaie? Cum s-a ajuns acolo?

Un studiu realizat de Fundația Fundaţia World Vision România dă un posibil răspuns:

„Nouă din 10 părinţi practică o formă sau alta de violenţă asupra copilului, fie că este fizică, fie că este abuz psihic, mental, toate acestea sunt la fel de traumatizante pentru copil. Unu din 10 copii crede că lovirea apare din cauza copilului, deci este blamat copilul pentru neputinţa părinţilor de a face faţă diverselor provocări pe care le întâmpinăm când ne creştem copiii. Ştim că oricine poate să aibă momente de slăbiciune şi de asta încurajăm părinţii să apeleze la servicii specializate în loc să se poarte cum se poartă cu copiii” spune directorul de comunicare al organizației, Oana Șerban.

Cazul copilului ucis în bătaie, la Cluj. De ce s-a ajuns acolo?

Din păcate, în România încă mai persistă (și sunt enunțate) idei de genul: „Bătaia e ruptă din Rai” și „Unde dă părintele crește”. De fapt, cresc doar teama, angoasele și, adeseori, un comportament similar al celor care au fost copii agresați, care devin părinți agresivi.

În țara noastră, comportamentul violent al părinților este, de multe ori, aproape o „normalitate” și, chiar dacă cei din jur – alți membri ai familiei, vecini, prieteni sau simpli trecători – asistă la sau au cunoștință de astfel de fapte, nimeni nu face nimic să-i oprească, nu sesizează organe abilitate, nu se implică.

Adeseori, părinții (și cei din jurul lor) invocă dreptul exclusiv asupra propriilor copii. Uitând că sau neștiind că, spune Oana Șerban, „legea interzice clar pedepsele fizice în cazul copiilor. E adevărat că nu prevede nişte sancţiuni pentru nerespectarea dreptului copilului de a fi protejat împotriva oricăror forme de violenţă. Aceeaşi lege spune că oricine intră în contact cu copilul şi are suspiciuni legate de un posibil caz de abuz, neglijare, rele tratamente, are obligaţia să sesizeze de urgenţă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Ultimile articole

Articole populare