Cei mai buni jucători de tenis cu piciorul vin la Cluj

Cluj-Napoca organizează în perioada 16-19 noiembrie Campionatul Mondial de Futnet. Jucători din 19 țări vor fi prezenți la Cluj, printre care și cei mai buni jucători din acest sport, cehii și slovacii.

Președintele Asociației Române de Futnet, Sorin Bogdan, a prefațat pentru Cluj Manifest Campionatul mondial de futnet și a oferit detalii despre acest sport prea puțin cunoscut în România.

Acest sport este cunoscut în România ca tenis cu piciorul sau laptenis. În fiecare țară există câte o versiune a acestui sport cu o altă denumire. Fiecare țară are particularitățile ei. De exemplu în România nu există o regulă foarte clară despre cum se joacă tenis cu piciorul. De la cartier, la cartier diferă regulamentul, dimensiunea terenului, înălțimea fileului. În schimb, unele țări au foarte multă tradiție în acest sport și acolo regulile sunt mai clare. Cehia joacă simplu, dublu sau triplu, dar joacă întotdeauna cu două căderi, adică lasă mingea să cadă de două ori. Coreenii joacă acest sport în mod tradițional. Joacă doar patru contra patru, lasă mingea să cadă de două sau de trei ori. La ei sportul acesta are o tradiție din anii 50, imediat după războiul dintre cele două Corei. Forțele aeriene din Coreea de Sud erau cantonate în bazele militare și atunci au ajuns să practice acest sport. Acest sport a ajuns sport național, este practicat de peste 4 milioane de sportivi. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că în Coreea de Sud armata este obligatorie. Astfel că toți cei care trec prin armată practică acest sport. Au peste 1 milion de jucători înregistrați ca practicanți ai acestui sport. La nivel internațional s-a făcut o Federație Internațională și s-au stabilit reguli generale. La Campionatul Mondial de Futnet toate țările respectă regulamentul Federației Internaționale. Spre deosebire de particularitățile din fiecare țară, se joacă proba de simplu, dublu și triplu, iar la seniori se joacă întotdeauna cu o singură cădere. Tocmai de aceea, cehii și slovacii când vin aici trebuie să se pregătească în mod special, coreenii și mai mult.

În România sunt doar 100 de parcticanți ai acestui sport, cea mai mare parte fiind amatori.

La Asociația de Futnet avem în jur de 100 de practicanți înregistrați. Aici e foarte realtiv de contorizat, deoarece sunt doar câteva cluburi, iar restul sunt amatori care participă la competițiile noastre. Federația Internațională de Futnet este înființată doar în 2010, în urma scindării vechii Federații Internaționale, Federația de fotbal-tenis. Cei mai buni din lume la acest sport, cehii și slovaci au pornit pe un nou drum, înființând această Federație de futnet.  În România încă există Federația Română de fotbal-tenis, care a rămas afiliată la Federația Internațională de fotbal-tenis. Noi am plecat din Federație și ne-am făcut Asociația de Futnet. Am considerat că dezvoltarea acestui sport nu se poate face decât alături de cei mai buni, cehii și slovacii.

Cu două echipe în campionatul național, Clujul este un oraș cu tradiție în acest sport. Acesta fiind unul dinte motivele pentru care orașul este gazda Campionatului Mondial de Futnet.

Clujul are o mare tradiție în acest sport. Avem două cluburi, mici, dar foarte dinamice. Aici am găsit și un climat propice pentru a promova acest sport. Am găsit susținere de la autoritățile locale. Scopul acestui eveniment este să promovăm acest sport. Nu ne așteptăm să câștigăm medalii. Ni le dorim, dar șansele sunt relativ mici. Vrem să aducem bucuria și plăcerea acestui sport pentru publicul din România. Sperăm ca după acest eveniment copii clujeni să înceapă să practice acest sport. Știm că îl practică, dar să îl practice în mod organizat și să afle de noi.

Sportivi din 19 țări din toată lumea vor fi prezenți la Cluj-Napoca.

La acest Campionat Mondial de Futnet vor participa 19 țări. Inițial ne așteptam la 21 de țări, dar două dintre ele nu au reușit să se organizeze, India și Canada. Unii deja au ajuns în România, alții sunt pe drum. Sunt multe țări din Europa: Cehia, Slovacia, Franța, Ungaria, Elveția, Danemarca, Polonia, Italia, Spania, Moldova, Bulgaria, Ucraina. Din afara Europei Columbia, Statele Unite ale Americii unde toți componenții echipei sunt români plecați din țară, Coreea de Sud, cea mai spectaculoasă echipă în acest sport.

Cehii și slovacii sunt favoriți la medalii

Favoriții sunt cehii și slovacii. Ei își împart de obicei medaliile de aur și de argint. Cehii și slovacii dețin aproape toate medaliile puse în joc de fost Federație. România în mod normal este a treia echipă în clasamentul mondial all time. Din păcate noi nu mai beneficiem de mai mult de un an de aportul celui mai bun jucător pe care l-am avut în ultimii ani, Georgel Bobiș. La ultima ediție a Campionatelor Mondiale, Bobiș a obținut la proba de simplu medalia de argint. Acum nu mai avem șanse la simplu. Iar la probele de dublu și triplu am obținut locurile 4 respectiv 5. În mod normal, fără Bobiș în echipă, am putea spera la locul 5 la dublu și 6 la triplu. Acest lucru nu înseamnă că băieții nu vor face o figură frumoasă și nu vor obține mai mult decât atât. Toată lumea își dorește medalii. Fiind un sport de amatori, băieții joacă doar pentru plăcerea de a reprezenta România și pentru plăcerea de a juca. La Campionatul Mondial de Futnet vor face tot ce le stă în putință pentru a se clasa cât mai sus. Comparativ cu Cehia și Slovacia șansele la medalii sunt mici. Cehia are peste 8000 de jucători legitimați. În același timp sportul este sport, iar băieții se pregătesc pentru Campionatul Mondial de futnet și sperăm să facem o figură frumoasă.

Dacă vreți să vedeți Campionatul Mondial de Futnet sunteți așteptați la Sala Polivalentă vineri și sâmbătă la de ora 17, iar duminică de la ora 15.

Meciurile de joacă toată ziua, dar noi am stabilit acest program, iar publicul român nu este învățat cu acest sport. Nu ne putem aștepta ca publicul român să vină la acest gen de evenimente dimineața la ora 8 și să plece seara la 9. Pot să vă spun că vom avea 150 de spectatori din Cehia și Slovacia care vor fi de dimineață până seară în sală.

Latest articles

Related articles