credit

Boc: Sunt preocupat de ce se întâmplă în Florești, dar nu putem uni Clujul cu Floreștiul

Primarul Emil Boc a transmis că este preocupat de problemele care le întâmpină locuitorii din Florești, dar legal nu comuna Florești nu poate fi alipită Clujului. Boc susține însă adoptarea unor măsuri legislative care să permită o mai bună colaborare administrativă între unitățile teritorial administrative.

”Eu sunt preocupat foarte serios de ceea ce se întâmplă în Florești, în primul rând ca și cetățean al Clujului și apoi ca și primar. Din nefericire, administrativ indiferent de culoarea politică, nu se poate face nicio reformă să găsești structuri administrative altele decât cele prevăzute de lege. Azi legea prevede structuri administrative separate. Legile viitoare ar trebui să țină cont de faptul că jurisdicția unui oraș nu ar trebui să se opreacă la granița administrativă. Am avut o conferința cu Ambadadoarea Franței unde am discutat despre viitorul orașelor durabile și am spus că soarta uui oraș nu se oprește la granița administrativă. Ce se întâmplă în comunele învecinate are impact asupra orașului și trebuie gândite strategii de colaboarare. Instituțional ar trebui să existe posibilitatea ca aceste unități administrative să poată avea planuri juridice care să poată fi implementate, să existe corență în politicile de dezvoltare urbană de exemplu. Când se aprobă ceva în Florești trebuie văzut care este impactul asupra orașului și invers”, a declarat Boc.

Primarul atrage atenția asupra faptului că în acest moment în România este în vigoare legea administrativ-teritorială din 1968. Aceasta trebuie adaptată la nevoile unui stat membru al Uniunii Europene.

”România funcționează după legea administrativ-teritorială din 1968 de pe vremea lui Ceaușescu. Nu poți să fii membru al Uniunii Europene și să ai o lege din timpul comunismului bazată pe cu totul alte principii. Este obligatoriu pe viitor să se facă alte corelări. Până atunci domnul Șulea cu mine, cu primarul din Apahida și Gilău facem centura metropolitană, să contribuim la decongestionarea traficului.O să discut cu domnul Șulea să vedem ce putem face pentru a îmbunătăți situația celor care locuiesc în Florești”, potrivit lui Boc.

Floreștenii au cerut în nenumărate rânduri unirea cu municipiul Cluj-Napoca, aceștia considerând că astfel toate problemele cu care ei se confruntă, în special traficul vor fi rezolvate de Emil Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare