Sunteti aici:AdministrativBoc îi învață pe clujeni să colecteze selectiv

Boc îi învață pe clujeni să colecteze selectiv

Publicat in data

După ce au existat discuții că rampa temporară de la Pata Rât s-ar umple prea repede deoarece gradul de colectare selectiv al deșeurilor în municipiu este foarte scăzut, primarul Emil Boc a trecut la măsuri concrete. Astfel, cetățenii primesc pliante privind modul în care pot realiza colectarea selectivă, de asemenea se pregătește un proiect pilot prin care poliția locală se realizeze campanii de informare în cartiere. Potrivit primarului, gradul de colectare selectivă la case s-a triplat comparativ cu anul trecut, însă în cartierele de blocuri încă sunt probleme.

În cazul cartierelor de blocuri punctele gospodăreștie de colectare a deșeurilor sunt dotate cu containere, iar colectarea se realizează pe două fracți, umedă (deșeuri menajere) și uscată (hartie, plastic, metal, sticlă).

”Această activitate presupune un efort continua al nostru, al primăriei, și al cetățenilor de a contștientiza cum se poate face această colectare selectivă. Astăzi în Cluj-Napoca, potrivit contractelor încheiate cu operatorii, colectarea selectivă se face pe două fracții: fracția uscată care presupune hârtie, carton, plastic, metal sticlă și fracția umedă, deșeuri nereciclabile cum ar fi resturi menajere sau resturi de mâncare. Această colectare se realizează și la carierele de blocuri și la cele de case. În cazul cartierelor de blocuri la punctele gospodărești de colectare a deșeurilor avem puncte supraterane și care sunt dotate cu containere pentru fracția uscată și pentru fracția umedă, cu inscripționare distinctă. La platofmele îngropate, sunt deja 40 de platforme subterane date în funcțiune, sunt la fecare platformă patru containere amplasate subteran, două pentru fracția uscată, două umedă, gurile de alimentare fiind de asemenea inscripționată distinct pentru fracția uscată și pentru fracția umedă. Menționăm că în containerele în care se colectează deșeuri reciclabile nu se acceptă colectarea echipamentelor electrice sau electronice. Astfel de deșeuri, în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, deșeurile de echipamente electrice și electronice se colectează de la populație de către firmele de specialitate. De asemenea, este interzisă depozitarea deșeurilor voluminoase și a celor din construcții sau demolări în containerele dedicate celor două fracții. Pentru deșeurile din construcții și demolări, acestea sunt ridicate de operator la cerere contracost, iar operatorul va pune la dispoziție containere speciale. Deșeurile voluminoase, canapele sau alte lucruri se pot depune în vecinitatea punctelor gospodărești, undele au deja amenajate locuri speciale și sunt ridicate gratuit. În oraș mai sunt 400 de containere tip clopot, albastru pentru hârtie, galben pentru plastic și metal și verde pentru sticlă. Aceste recipiente au fost amplasate în locuri populate în vecinătatea punctelor gospodărești de colectare a deșeurilor. Colectarea celor două fracții se face cu utilaje distincte, deșeurile colectate separat nu se amestecă”, a explicat Boc.

În cazul cartierelor de case, operatorii de salubritate distribuie gratuit saci pentru colectarea selectivă, iar grradul de colectare a fost la începutul acestui an de trei ori mai mare comparativ cu 2017.

În cazul cartierelor de case, deșeurile menajare se colectează în pubele, iar deșeurile reciclabile se realizează în saci de plastici puși la dispoziție de către operatorul de salubritate. Ridicarea celor dou fracții, umedă sau uscată se face distinct, cu utilaje diferite în zile diferite, programul de ridicare fiind afișat pe factura de salubrizare, pe verso și pe site-ul primărie la rubrica salubritate. În urma campaniei desfășurate de domnul viceprimar Tarcea, de domnul Șurubaru în perioada ianuarie-aprilie, cantitățile de deșeuri reciclabile colectate de la case au crescut de trei ori față de perioada similară a anului trecut: de la 284 de tone în 2017 la 773 de tone în 2018”, potrivit lui Boc.

Boc crede că aplicarea de amenzi nu reprezintă deocamdată o soluție, deoarece e greu să fie schimbate mentalistăți peste noapte. Este important însă ca primăria să desfășoare activități de informare, de conștientizare pentru ca fiecare cetățean să știe că are posibilitatea să colecteze selectiv deșeurile.

Aceste lucruri trebuie cunoscute ca oamenii să aibă acces la informațiile despre această colectare selectivă pe care pot să o facă și putem să o facem fiecare dintre noi. La bloc, dacă încă nu avem puncte îngropate să respectăm containerele cu fracția umedă și cu fracția uscată, dacă avem hârtie sau plastic putem să utilizăm și clopotele, cei de la case primesc gratuit saci pentru colectarea selectivă. E un început pe care îl avem în oraș și cu siguranță că va fi eficient. Vom avea și niște aparate amplaste în oraș care vor da o mică recompensă dacă duci sticla de plastic și o pui acolo.Ține de civilizație, de cultură și de munca noastră a autorităților. Noi am decis să mai începem un program pilot și împreună cu poliția și cu asociațiile de proprietari să facem campanie în fiecare zi și să conștientizăm. Am investit bani publici pentru punctele gospodărești îngropate să nu aruncăm deșeurile în fața lor. Am văzut situații în oraș unde am creat aceste puncte gospodărești îngropate și lumea de multe ori nu mai are răbdare să pună gunoiul prin orificiile special pregătite ci îl lasă în față punctelor. Trebuie să lucrăm la conștientizare, la educare și tânăra generație este cel mai important motor de educație civică. Tinerii, prin exemplul pe care îl dau oferă tuturor un model de respect față de mediu. Mă bazez pe spiritul civic al clujenilor, dar mai ales pe forța de exemplu al celor tineri. Avem plinate cu infromații, dar nu toată lumea le citește, nu se schimbă peste noapte o mentalitate și fiecare dintre noi trebuie să facem acest efort de a colecta selectiiiv. Se aplică amenzi acolo unde lucrurile sunt scăpate de sub control, dar nu consider că doar amenda poate rezolva această problemă ci și partea de informare, de mediatizare pentru ca oamenii să știe, după să fie aplicate amenzi”, a declarat primarul.

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...