biserica Sfantul Mihail

Biserica Romano-Catolică Sf Mihail, lucrări de reabilitare timp de trei ani

Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca va intra într-un amplu proces de realibilitare care va dura 3 ani.

Proiectu în valoare de 5 milioane de euro va fi finanțat din fonduri europene.

Lucrările la biserică debutează în 6 august

Administratorul parohial al Bisericii Romano-Catolice „Sf. Mihail”, Stelian Veres, a declarat că se vor face eforturi ca lăcașul de cult să nu fie închis în totalitate.

„Ne-am gândit să reabilităm biserica în 2011, deoarece ultima restaurare a avut loc în urmă cu 60 de ani, în 1957, şi era nevoie de o astfel de acţiune. S-au căutat soluţii iar doi ani mai târziu au început demersurile pentru a câştiga un proiect european. În 4 octombrie 2017 am semnat contractul de finanţare cu UE în valoare de 5 milioane de euro. Lucrările vor începe în 6 august când este sărbătoarea ”Schimbarea la Faţă” şi vor dura 3 ani. Pe durata acestora firma care se ocupă de lucrări a anunţat că va face tot posibilul ca biserica să nu fie închisă publicului. Biserica va rămâne deschisă până anul viitor de Paşti, după care se va închide pentru executarea lucrărilor principale din interior, după care va fi redeschisă”, a spus Veres, citat de MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, lucrările de reabilitare vor fi realizate de firma Kesz din Szeged, Ungaria, care are şi o filială în Cluj-Napoca.

„Va fi o reabilitare totală a bisericii, de la crucea din turn până la podeaua lăcaşului de cult. Vor fi lucrări la acoperiş, pe segmente, ţiglele nu se vor înlocui cu ţigle noi, ci vor fi curăţate, iar cele care sunt deteriorate se înlocuiesc cu ţigle de pe clădiri istorice aduse din Sibiu, Braşov şi Oradea. De asemenea, va fi curăţat şi ceasul din turnul bisericii. Cele mai multe intervenţii, cam 80%, vor avea loc la ziduri. Acestea vor fi curăţate şi reparate, fiind o biserică din piatră”, a subliniat administratorul parohial.

Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” a fost construită în stil gotic între anii 1316 – 1444, fiind monument istoric.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare