Balul Operei din Cluj, în haine noi. Clujenii au valsat pe scena Operei (FOTO, VIDEO)

Balul Operei a revenit acasa. Începând cu 2018, acest eveniment de tradiție este organizat de Opera Română din Cluj-Napoca. Astfel, cea de-a 26 ediție a Balul Operei va rămâne în istorie drept prima ediție cu dans, în care publicul a avut ocazia să valseze pe scena Operei Române.

Balul Operei 2018 și-a propus să ducă mai departe tradiția balurilor vieneze. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, publicul a fost delectat cu un spectacol de a cuprins fragmente de operă, valsuri, operetă și musical.

Programul a inclus momente muzicale din repertoriul dramatic și instrumental autohton, reprezentativ pentru Anul Centenar 2018, tema acestei ediții a Balului Operei. Seara s-a deschis cu Imnul de Stat și Imnul Uniunii Europene.

”Tinerii soliști au studioului de Operă vă vor impresiona extrem de plăcut care aplaudă excelența și care le este dedicat în scop caritabil. Acesta este scopul Balului Operei din 2018. Prin banii care i-ați dat Operei Naționale achiziționând biletele, acei bani vor merge către acești tineri cărora noi le oferim burse și își fac experiența pe această scenă pentru a porni spre o carieră lirică importantă. Doresc să aduc mulțumiri celor care ne-au fost alături în această incursiune extraordinară. În primul rând doresc să îi mulțumesc domnului Daniel Metz pentru susținerea necondiționată oferită instituției noastre ori de câte ori îl solicităm. Ori de câte ori suntem la ananghie ne răspunde la telefon și ne sare în ajutor. Trebuie să îi mulțumim pentru acest cadou pe care ni l-a făcut, Balul Operei, care a fost o vreme în posesia dumnealui și ni l-a dat comunității clujene, tutoror clujene să ducem această ștefetă în continuare. Trebuie să îl mulțumim domnului Matei Miko pentru inspirația ultimelor 25 de ediții. Este foarte greu să organizezi acest eveniment și dânsul a făcut acest eveniment timă de 25 de ani. Acum evenimentul a revenit Operei Naționale și suntem obligată să ducem mai departe an de an. Balul Operei a revenit comunității clujene și cel mai important partener este Consorițiul Universităților clujene. Nu trebuie să ne bucurăm doar noi clujenii de acest eveniment, trebuie să se bucure toată țara, datorită televiziune publice acest lucru se întâmplă”, a fost mesajul transmis de directorul Operei din Cluj, Florin Estefan.

Ediția 2018 a Balului Operei a onorat rezultatele deosebite prin următoarele premii:

Premiul “Alexandru Fărcaș” pentru tinere talente a fost acordat Bas-baritonului Andrei Nicoară.

Bas-baritonul Andrei Nicoară, cel care a premit premiul Alexandru Fărcaș a studiat dansul timp de 13 ani de-a lungul cărora cinci au fost dedicați studiului viorii la secția de muzică tradițională. Următorul pas înspre cariera lirică a avut loc în liceu prin cei doi ani de canto tradițional. A fost student la secția de canto clasic a Academiei Gheorghe Dima și doi an mai târziu în corul Operei Național Române. De mare importanță în dezvoltarea carierei sale a fost participarea la numeroase concursuri de profil.

Premiul “Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine a fost acordat sopranei Diana Țugui.

Soprana Diana Țugui este absolventă a Universității de Muzică București și vedetă autentică a Operei clujene. Multe roluri de soprană lirică au căpătat un nou relief pe toate scenele din România grație strălucirii vocale și atentei caracterizări psihologice: Elvira din Puritani, Violeta din Traviata, Mimi din Boema, Gilda din Rigoletto. este fără doar și poate una dintre stelele Operei Naționale clujene care la fel ca și mare sa predecesoare, Lya Hubic iradiază lumină pe toate scenele lirice ale țării.

Premiul “Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine, a fost acordat tenorului Ștefan Pop.

Premiul îi revine unui tenor cu soare în glas și în zâmbet, născut la Bistrița, adoptat cu brațele deschise de lumea internațională a operei, Ștefan Pop. A debutat la 21 de ani la Timișoara. În 2009 cânta Traviata la Opera din Roma, iar în 2010 crea senzație la Scala din Milano, unde câștiga marele premiu și premiul publicului la competiția internațională Operalia, patronată de Placido Domingo. La câteva luni distanță câștiga premiul întâi la concursul internațional de canto de la Seul. În acest fel de deschideau drumuri și contracte la Hamburg, Viena; Zurich, Londra, Paris, Moscova, Hong Kong.

Premiul “Seniorii Cetății” acordat de Uniunea Universităților Clujene a fost primit de jurnalistul Teodor Mateescu.

Premiul este oferit personalităților clujene din domeniul științei, educației, medicinei, economiei, administrației, artei, culturii și sportului, a căror activitate a contribuit la extinderea faimei orașului. Desemnarea se face pe baza deciziei Uniunii Universităților Clujene.

40 de ani la microfoanele Radio România, peste 1400 de transmii în direct, dintre care 1200 de transmisiuni sportive de la competiții naționale și internaționale. Ciclurile de emisiuni Atlas Transilvan, Convergențe, Enciclopedie pentru Tineret. Reportaje, interviuri, cronici la Scânteia Tineretului, Viața Studențească, Făclia, Gazeta Sporturilor, Mesagerul Transilvan, Curierul Național, Cronica Română, Presa noastră. Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, medalia onorifică Centenarul Intependenței României. Un veteran al jurnalismului sportiv radiofonic cu record clujean de transmisiuni direct în perioada 1971-2008 la microfoanele Radio Cluj și Radio România, Teodor Mateescu.

sdr
sdr
sdr

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare