AUDIO. Sărbătoarea romilor: cultura lor, etalată în Piaţa Muzeului

IMG_1092

Click aici pentru a asculta un reportaj despre Ziua Romilor

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, sărbătorită pe 8 aprilie, romii veniţi din diferite colţuri ale ţării, şi-au expus propriile meşteşuguri în Piaţa Muzeului. De la muzică până la împletirea coşurilor tradiţionale sau realizarea manuală a bijuteriilor, toate sunt meserii moştenite din tată în fiu, după cum povestesc aceştia.

IMG_1097

Ioniţă Roger este un bijutier rom venit din Bucureşti pentru a le arăta clujenilor cum se realizează manual bijuteriile. „Lucrez la un inel în stil verighetă, care va fi gata într-o jumătate de oră. Meseria este moştenită din tată în fiu. Lucrăm de mici copii, deci o moştenim”, povesteşte meşteşugarul în timp ce îşi pregătea argintul pentru inel.

IMG_1098

Împletitul coşurilor este o altă meserie specifică romilor. Meşterii prelucrează papura, stuful, răchita sau mesteacănul, pentru a confecţiona obiecte de uz casnic.

IMG_1096

O altă activitate specifică romilor este potcovitul. „Meseria noastră o practicăm de la străbunici. Din asta trăim. Practicăm meseria asta de mici copii, am învăţat de la tata”, spune Gerebenes Mihai, un potcovoar venit tocmai din comuna Ceanu Mare a judeţului Cluj.

Romii prezenţi astăzi în Piaţa Muzeului fac parte din comunitatea meşteşugărească, care îşi dedică viaţa meseriilor învăţate de la strămoşii lor. Însă există şi o altă parte a romilor cei care aleg să trăiască într-un alt mod decât cel specific acestei culturi. „În orice nație, ca în orice pădure, există uscături. Nu există pădure fără uscături”, este de părere Alexandru Bob, fondatorul Orchestrei „Lăutarii ardeleni” din Gherla.

 

Alexandra Ormenişan

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii