universitatile

Tinerii clujeni sunt atrași de universitățile străine

Mii de tineri clujeni participă în aceste zile la târgul internațional de educație RIUF pentru a obține un loc la una dintre universitățile străine.

Universitățile din străinătate oferă studenților burse, dar și diverse facilități. La unele dintre acestea, șansa de a obține un loc de muncă după absolvire este de 90%.

”Îi așteptăm pe vizitatori cu peste 6.000 de programe de studiu la nivel de licență, masterat și doctorat. Acestea sunt oferite de universități din 9 țări, inclusiv România. Universitățile din străinătate au o gamă variată de programe de studiu care pun accent pe latura practică. De asemenea, oferă și burse și facilități studenților. Românii sunt atrași de ideea de a studia în alte țări datorită faptului că există șanse mai mari de angajare după absolvire. La RIUF, sunt prezente universități din Marea Britanie și Olanda unde rata de angajabilitate depășește 90%. Contează stagiile de practică derulate în timpul anilor de studiu”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Ruxandra Zaharia, PR Manager RIUF.

În țările nordice – Danemarca, Suedia, taxa de școlarizare este zero. În Marea Britanie și Olanda taxele pot fi acoperite de studenți prin împrumuturi de la stat. Acestea se restituie după finalizarea studiilor, după angajare și după ce se atinge un anumit plafon de venit.

Andrew Marriott, ofițer de recrutare la University of Essex, Marea Britanie, aflată pe locul 22 la nivel mondial, a declarat că RIUF este un bun prilej pentru a găsi studenți de top.

”La Essex avem peste 500 de studenți din România care sunt foarte apreciați și căutăm să aducem și alții. Românii vorbesc foarte bine limba engleză, s-au adaptat la condițiile de studiu din Marea Britanie, le place. După absolvire, mulți își găsesc slujbe în domeniul pentru care s-au pregătit”, a spus acesta.

Alina, elevă la un liceu din Cluj este interesată să studieze, după ce își va lua bacalaureatul anul viitor, la o universitate din Marea Britanie.

”Nu mă sperie Brexit-ul, știu că o diplomă a unei universități din Marea Britanie îți oferă posibilitatea să își găsești ușor un loc de muncă în spațiul anglo-saxon, chiar în Australia sau Noua Zeelandă. Eu aș prefera să lucrez în Londra, dar sunt dispusă și în alte locuri. Cu o astfel de diplomă șansele de angajare sunt foarte mari. În România e foarte greu să îți găsești un job în domeniu”, a spus tânăra.

Paul, un alt licean clujean, caută oferte pentru a studia într-o universitate din țările nordice, unde învățământul superior este gratuit și li se permite studenților să și lucreze în sistem part-time.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare