cristian mandeal

Concert ”Arta Fugii” de Bach, dirijat de Cristian Mandeal

După concertul de deschidere al stagiunii 2018/2019 dedicat memoriei lui Erich Bergel, dirijat de Gabriel Bebeșelea, un alt dirijor principal al Filarmonicii de Stat ”Transilvania” (între 1980 și 1987), Cristian Mandeal, își exprimă omagiul față de acest mare muzician.  Mandeal va dirija monumentala Arta fugii de Johann Sebastian Bach, în orchestraţia realizată de Bergel însuşi, lucrare cu care dirijorul nu s-a mai întâlnit din anul 2007, de când a dirijat-o în cadrul Festivalului ”George Enescu”, la Cluj, Brașov și București.

Concertul face parte din seria lansată în stagiunea trecută sub numele THINK OUTSIDE THE MUSIC BOX și va fi precedat de dialogul cu Cristian Mandeal şi Marius Tabacu, sub titlul O expoziţie de fugă, de miercuri, 26 septembrie, începând cu ora 18, la BookCorner – Librarium, de pe Bd. Eroilor 15.

Cel de-al doilea concert pe care Filarmonica de Stat „Transilvania” îl dedică memoriei dirijorului Erich Bergel prezintă publicului orchestraţia pe care acesta a realizat-o la una dintre cele mai impresionante lucrări ale lui Johann Sebastian Bach, Arta fugii. Văzută drept testamentul muzical al compozitorului baroc, Arta fugii a rămas nefinalizată, însă este, fără doar şi poate, culminaţia lucrărilor instrumentale bazate pe o singură temă muzicală. Şi nu doar în creaţia lui Bach, ci în întreaga muzică cultă europeană.

Bach nu a specificat instrumentele pentru care a scris Arta fugii, lucru care a deschis poarta spre diverse ipoteze legate de intenţiile lui Bach, dar şi spre aranjamentele care au fost făcute de-a lungul vremii şi care au implicat fuga pe care Bach a lăsat-o nefinalizată.

Erich Bergel a fost unul dintre cei pe care Arta fugii şi semnificaţiile ei i-au „urmărit” şi preocupat o lungă perioadă de timp. Bergel a fost închis de autorităţile comuniste pentru că dirijase lucrări religioase („diseminarea misticismului religios cu ajutorul muzicii”, suna acuzaţia). În timpul detenţiei, s-a cufundat în reflecţia asupra Artei fugii, de unde şi legătura sa strînsă cu această capodoperă bachiană, „captivă” în extraordinara sa memorie. A orchestrat-o şi a finalizat apoi ultima fugă din lucrare, iar această realizare l-a impresionat foarte mult pe celebrul dirijor Herbert von Karajan, care l-a invitat pe Bergel la Berlin. Acolo, Bergel avea să dirijeze nu mai puţin celebra Filarmonică.

“Orchestrația și extraordinara încercare de finalizare a acestei capodopere absolute, chintesență a gândirii occidentale, a fost numită la timpul ei ca fiind o înfăptuire de o importanță epocală pentru întreaga muzică universală. Proiectarea gândirii abstracte în sfera concretului îi conferă o dimensiune nouă făcând-o accesibilă percepției omenești comune, iar abordarea ei de către instrumentele unei orchestre o umanizează în cel mai înalt grad posibil.”  (Cristian Mandeal)

Informații despre artiști

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale.

În ampla listă a orchestrelor internaţionale cu care a colaborat, se regăsesc cîteva din ansamblurile de frunte: Wiener Oper Orchester, Deutsche Oper Orchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, Dresdner Philharmonie, Münchner Philharmonie, Bayerisches Rundfunk Orchester, Hessisches Rundfunk Orchester, Oper und Museumsgesellschaft Orchester din Frankfurt, Südwest Rundfunk Orchester din Baden Baden şi Saarbrücken, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC London Orchestra, BBC Scottish Orchestra din Glasgow, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra Liverpool, RTE-Dublin, Orchestre Nationale de Belgique, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică şi Orchestra Radio din Praga, Orchestra Radio Slovenă din Ljubljana, Orchestra della Santa Cecilia din Roma, RAI Milano, Orchestra National de Catalunia din Barcelona, Israel Philharmonic Orchestra din Tel Aviv, Jerusalem Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra şi Orchestra Naţională Portugheză din Lisabona, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, São Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varşovia, Sofia, Belgrad, Zagreb, Göteborg Symphony Orchestra.

Un punct de maxim interes din perioada recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă şi dirijează constant încă de la înfiinţare (2008), aducînd-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.

 Erich Bergel a fost dirijor principal al Filarmonicii „Transilvania” şi un muzician care şi-a lăsat definitiv amprenta asupra calităţii orchestrei clujene.

El a fost închis de autorităţile comuniste pentru că dirijase lucrări religioase („diseminarea misticismului religios cu ajutorul muzicii”, suna acuzaţia). În timpul detenţiei, s-a cufundat în reflecţia asupra Artei fugii, de unde şi legătura sa strânsă cu această capodoperă bachiană, „captivă” în extraordinara sa memorie. De altfel, el a şi finalizat ultima fugă din lucrare, iar această realizare l-a impresionat foarte mult pe celebrul dirijor Herbert von Karajan, care l-a invitat pe Bergel la Berlin. Acolo, Bergel avea să dirijeze nu mai puţin celebra Filarmonică.

În cele din urmă, de frica unei noi arestări, Erich Bergel se hotărăşte să emigreze în Germania, în 1971. Nu a plecat cu uşurinţă şi a suferit cumplit de dorul de casă pe toată perioada exilului. Din 1972, însă, a început cariera sa internaţională, care l-a purtat la pupitrul unor orchestre din întreaga lume, de la Paris la Auckland, de la Los Angeles la Berlin şi de la Viena la Cape Town. Marea lui iubire a rămas însă România, în care s-a întors după Revoluţie pentru a dirija concerte la pupitrul orchestrelor din Cluj şi Bucureşti. S-a stins din viaţă pe 3 mai 1998, la reşedinţa sa din Ruhpolding, Germania. Avea 67 de ani.

Concert simfonic – dirijor Cristian Mandeal

Vineri, 28 septembrie 2018, ora 19, Abonament 2
Biserica Reformată-Calvină
 
Concert simfonic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

In memoriam Erich Bergel

Cristian Mandeal dirijor

Johann Sebastian Bach / Erich Bergel
Arta fugii

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare