Andrei Csilik, administrator Prison Fellowship Romania: ”Scopul nostru – să ducem mai departe visul lui Constantin Asăvoaie. ”

Andrei Csilik e un tânăr care, împreună cu un colectiv de oameni entuziaşti şi de bună credinţă a preluat frâiele Asociaţiei Prison Fellowship România, după decesul din 2013 al regretatului Constantin Asăvoaie şi cel al soţiei acestuia, din iunie 2014.  Datorează totul familiei Asăvoaie, care l-a ajutat într-un moment dificil al existenţei sale. Povesteşte acesta, privindu-mă direct în ochi, cu o sinceritate dezarmantă: „Veneam aici pentru consiliere şi doamna Asăvoaie m-a ajutat mult la început, rugându-mă să rămân alături de echipa sa şi să ajut. Iar eu am acceptat ideea şi am făcut voluntariat, timp de doi ani de zile. Ce pot însă să vă spun cu certitudine este faptul că doamna Asăvoaie a fost o a doua mamă pentru mine şi-i voi fi recunoscător pentru asta toată viaţa.“

În anul 2009, Andrei a fost angajat pe post de procurator de fonduri, într-o perioadă extrem de dificilă, de criză economică, când sponsorii au început să facă paşi mari înapoi şi să-şi înceteze finanţările. Astfel, s-a ajuns la situaţia ca în luna iunie a anului 2013 P.F.R. să intre în insolvenţă, operaţiune aprobată de un judecător sindic. Apoi, treptat, fundaţia a reuşit, graţie eforturilor colective să plătească restanţele angajaţilor, rămânând încă de achitat datoriile către stat. La această oră fundaţia lucrează cu 15 penitenciare din ţară, având peste 70 de voluntari alături şi trei centre în Cluj-Napoca, pe strada Sobarilor. Andrei Csilik îmi dezvăluie apoi o altă situaţie dificilă cu care se confruntă fundaţia: ”Încercăm să ajutăm foarte mult   deţinuţii care se eliberează din penitenciar, fiindcă respectivii nu au loc unde să fie găzduiţi o perioadă de timp, sau unde să-şi găsesacă un loc de muncă. Dl. Asăvoaie s-a străduit cât a putut să salveze fundaţia şi, chiar şi bolnav, venea zilnic la lucru, în timp ce d-na Asăvoaie şi-a dedicat viaţa salvării copiilor din centrele noastre.”

Andrei Csilik menţionează de asemenea că în cele trei centre ale fundaţiei sunt actualmente 84 de personae asistate: copii, adulţi şi vârstnici, cărora fundaţia le asigură în totalitate cele necesare traiului: de la la hrană, până la igienă, asigurate, în procent de 99%  de sponsorizări ce vin din  străinătate. Adaugă administratorul P.F.R.:”Ducem o muncă foarte grea să identificăm în permanenţă mijloace de autofinanţare. Anul trecut am deschis un magazin outlet şi second hand, pe strada Aurel Vlaicu nr.10, care ne aduce profituri importante, iar dl. Radu Pop, administraorul judiciar al fundaţiei depune la rândul său eforturi susţinute ca să ne ajute să intrăm pe făgaşul cel bun…“ Apoi, Csilik  nuanţează una din ideile-cheie ale fundaţiei: aceea că scopul său este nu numai să-i ajute  pe oameni pentru câteva zile, ci să-i înveţe să se ajute singuri. Încheie acesta, pe un ton mai optimist: “Aş dori mult, prin intermediul dumneavoastră să mulţumesc firmelor <Napolact> şi <Consfarm> , în special d-lui Cosmin Moldovan, care ne aprovizionează cu produsele necesare traiului celor de care ne ocupăm…Cât despre noi, pe lângă sacrificiile zilnice pe care le facem, mai avem un ţel: acela de a duce cât mai departe visul şi moştenirea lăsate de Constantin Asăvoaie, un om cum puţini au fost pe acest pământ…”

dragoteanu si czili 004

dragoteanu si czili 006

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii