ABA Someș-Tisa sărbătorește Ziua Mondială a Apei

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a demarat seria evenimentelor care marchează Ziua Mondială a Apei, sărbătorită anual în data de 22 martie.

În această perioadă au loc în școli și în grădinițe: brainstorming-uri, experimente, prezentări, concursuri tematice, expoziții care ilustrează importanța apei în viața noastră.

În perioada următoare ABA Someș-Tisa își va deschide porțile pentru copiii și tinerii care doresc să cunoască aspecte legate de activitatea gospodarilor de ape. Aceștia vor cunoaște parcursul unei probe de apă, de la recoltare, analize specifice, până la stabilirea indicatorilor determinanți pentru calitate. În activitățile educative sunt implicați peste 300 de copii.

În același context, în data de 26 martie 2018, va avea loc la Cluj-Napoca ședința festivă a Comitetului de Bazin Someș-Tisa. În cadrul acestui eveniment vor fi abordate teme legate metodologia pentru determinarea debitului ecologic și de aplicarea Directivelor Europene în domeniul apelor.

Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2018 este “Natură pentru apă” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că societatea modernă în care trăim este datoare să se inspire din natură, pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea și cantitatea resurselor de apă.

Dezvoltarea socio–umană, explozia urbană și demografică și evoluția tehnologiei l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură și de mediul în care a fost creat. Această străveche comuniune dintre om și apă s-a deteriorat, iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundații și secete.

Este imperios necesar ca omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător. Omul, ca și apa, reprezintă o entitate vulnerabilă, expusă riscurilor naturale ale evoluției. Acesta e un motiv în plus pentru care omul contemporan este dator să acționeze în sensul refacerii biodiversității și a stării bune a apelor.

Revitalizarea zonelor umede, precum și restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile reprezintă câteva soluţii pentru managementul durabil al resurselor de apă și pentru dezvoltarea societăţii umane.

 

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare