A început cea de-a doua ediție a Târgului Tradițional de Mărțișor

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 26 februarie – 2 martie a.c., cea de-a doua ediție a Târgului de Mărțișor, eveniment ce are loc în curtea edificiului muzeal situat pe strada Memorandumului nr. 21.

Din dorința de a oferi vizitatorilor doar mărțișoare de calitate, specialiștii Muzeului Etnografic au făcut o selecție în rândul expozanților. Aceștia au ales cu atenție produse lucrate manual, în baza criteriilor de originalitate, creativitate, diversitate, cu respectarea tehnicilor tradiționale sau reinterpretarea modernă a acestora, toate acestea fiind necesar să se regăsească în mărțișoarele prezentate.

Astfel, 30 de producători, meșteșugari și artiști plastici sunt prezenți în curtea Palatului Reduta, cu o mare diversitate de mărțișoare, din materiale precum lemn, ceramică, lână, textile, sticlă și ciocolată. Flori, coșari, zâne, bufnițe și arici, căsuțe stilizate, potcoave și multe altele așteaptă să fie apreciate, cumpărate și dăruite celor dragi.

Vestitor al primăverii, semn al dragostei, aprecierii sau prieteniei, mărțișorul este o sursă de inspirație pentru creatori și artiști plastici și, cu siguranță, o mică bucurie și o surpriză plăcută pentru cele sau cei ce primesc în dar acest mic talisman.

Inclus de curând în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, mărțișorul se dăruia, în vremuri trecute, înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți, deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Șnurul fie era legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: cântă cucul, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul, fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare