Sunteti aici:ReportajeViața din Crimeea, prezentată intr-o expoziție de fotografie de Anna Sadovnika (FOTO)

Viața din Crimeea, prezentată intr-o expoziție de fotografie de Anna Sadovnika (FOTO)

Publicat in data

Anna Sadovnikova, o jurnalistă din Crimeea, a venit la Cluj cu o expoziție de fotografie prin care a dorit sa prezinte situatia actuala din Crimeea. Dincolo de război si luptele politice, Crimeea se dezvoltă pe toate planurile, economic, social, cultural.

Am vrut prin aceasta expozitie sa arat lumii ca in Crimeea au loc foarte multe evenimente in ultimul timp, sociale sau culturale. Viața socială s-a schimbat foarte mult. Sunt foarte multe proiecte noi pe partea de cultură. Se vede o schimbare majoră din acest punct de vedere. Din punct de vedere economic, Crimeea se axează acum pe partea de turism. Se construiesc hoteluri pe litoral si se investește in infrastructură. Acuma există fonduri pentru proiectele culturale. Cel mai important lucru este că războiul s-a terminat. Este pace si liniște. Vin multi artiști internaționali sa susține concerte. In fotografii am surprins festivalurile care se organizează, de exemplul festivalul vinului. Muzica unește, muzica doboară granițele. Fotografiile mai surprind prietenia dintre tătari si localnici. Nu mai sunt acum contradicții, am dorit sa surprind lucrurile care ne unesc. Copiii familiilor de tătari si a celorlalți învață in aceleași scoli, nu apar dispute.

Anna a încercat să surprindă modul in care se dezvoltă infrastructura, investiții ce ajută la dezvoltarea economică a Crimeei.

In fotografii am încercat sa surprind infrastructura, cheile de deplasare spre Rusia. In acest moment se construiesc foarte multe drumuri spre Rusia. Se construiește un pod care va lega Crimeea de Rusia, anul acesta va fi inaugurată autostradă si anul viitor va fi dată in exploatare calea ferată. Aceste investiții va ajuta Crimeea in ceea ce privește exportul si economia. Am surprins cadre si fotografii cu infrastructura care s-a dezvoltat si se dezvoltă foarte mult.

Anna a avut un alt proiect fotografic cu ajutorul căruia au fost amenajate locuri speciale unde oamenii puteau sa facă exerciții fizice.

In Crimeea nu existau spații pentru ca oamenii sa facă exerciții, si am făcut un proiect fotografic in care am surprins oamenii care făceau exerciții in aer liber, am scris un proiect si am mers cu el la autoritățile locale. Aceștia chiar dacă nu au timp sa citească proiecte au fost impresionați de poze si au alocat bani, s-au amenajat locuri speciale pentru exerciții. De asemenea, oamenii nu avea o cale de acces la apă, astfel ca s-au strâns bani si s-a amenajat o scară special pentru a ajuta oamenii sa coboare. A fost un proiect cu un împact social foarte puternic care a schimbat lucruri.

Această expoziție a fost organizată la inițiativa si cu sprijinul Asociației Vostok Group, prin președintele Vlad Crișan.

L-am intalnit pe Vlad Crisan, presedintele Asociatiei Vostok Group, la Festivalul International al Studentilor si Tinerilor si acolo s-a nascut ideea unei expozitii. Vlad a propus sa facem doua expoziții, una la Cluj si una la București. Am ales cele două orase deoarece Vlad mi-a spus ca orașul Cluj-Napoca a fost Capitala Tineretului, un oraș cu multi tineri, iar București este capitala. Această expoziție ar fi interesant sa fie prezentata in oricare țară. Fotografia este unul din cele mai bune instrumente de a prezenta o situație sau o informație lumii. Nu e nevoie se folosim multe cuvinte si explicații, imaginea vorbește de la sine. Am încercată sa redau viața de zi cu zi a oamenilor. De exemplu există o fotografie care surprinde trei bunicuțe ce fac exerciții. încerc sa surprind, dincolo de război, partea pozitivă a vieții din Crimeea.

Vlad Crișan a dezvăluit ca prin acest proiect Asociația Vostok si-a propus să schimbe perceptiile despre oamenii din Crimeea, dincolo de situația politică.

Ideea evenimentului s-a născut in luna decembrie a anului trecut. Primul meu contact cu Anna, jurnalista din Crimeea a fost la Festivalul Tineretului si Studenților unde ea a avut o expoziție de fotografie. Nu ne-a venit ideea pe loc ci după câteva luni. I-am propus, dacă ar fi de acord, ca anul acesta să aibă o expoziție dedicată Crimeei. Știm cu toții ca este un spațiu care trezeste interes si chiar controverse. Am început sa lucrăm cu Centrul Rus din București la acest proiect. In luna februarie am stabilit data, in luna martie am primit fotografiile de la Anna si am organizat doua expoziții, una la București, o alta la Cluj. Lă București am avut o proiecție de film documentar, dar la Cluj cei prezenți au dorit sa aibă o dezbatere cu Anna pentru ca este ceva exotic ca un cetățean din Crimeea sa vină la Cluj. S-au dezbătut aspecte legate de viața tinerilor, turism, salarii si am căzut de acord sa publicăm documentarul pe pagina noastră de Facebook, cei care doresc pot sa îl vadă acolo. Speranta mea este ca prin acest contact direct pe care l-au avut clujenii prin Asociația noastră cu cineva din Crimeea sa se schimbe percepția legată de om nu se stat. Să vadă că oamenii de acolo sunt ca si noi, tinerii au aceleași probleme, vise si dorințe. Nu cred ca neapărat acum se va schimba percepția publică desăre Rusia in România, cred că cei care au fost la eveniment si s-auarătat deschiși la idee o sa-si spună mai multe întrebări când vor veni stiri care pot sa fie sau nu corecte despre acest spațiu. Noi sperăm să dezvoltăm spiritul critic in legătură cu anumite informații sau anumite dezinformări care vin dintr-un spațiu sau altul.

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

La cafeneaua Două Boabe – Baciu ești mereu binevenit cu laptopul ca să lucrezi

Dacă te afli în căutarea unei locații confortabile cu vibe cool și oameni faini,...

Util: Unde sunt în Ardeal cele mai scumpe și cele mai ieftine chirii

Ultimele luni au adus o nouă creștere a chiriilor în România, iar motivele sunt...

Evenimente și Concerte tematice la care poți participa în Cluj-Napoca înainte de Crăciun

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar agenda publică este plină de...

VIDEO: Realizări de succes și planuri ambițioase pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Jucu

Jucu devine o comună care poartă tot mai vizibil amprenta modernității prin investițiile deja...

Alte articole

La cafeneaua Două Boabe – Baciu ești mereu binevenit cu laptopul ca să lucrezi

Dacă te afli în căutarea unei locații confortabile cu vibe cool și oameni faini,...

Util: Unde sunt în Ardeal cele mai scumpe și cele mai ieftine chirii

Ultimele luni au adus o nouă creștere a chiriilor în România, iar motivele sunt...

Evenimente și Concerte tematice la care poți participa în Cluj-Napoca înainte de Crăciun

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar agenda publică este plină de...