Acasă Reportaje Stufărişurile de la Sic – o minune a naturii

Stufărişurile de la Sic – o minune a naturii

Rezervaţia naturală Stufărişurile de la Sic, cunoscută şi ca „Delta Transilvaniei”, este una dintre cele mai spectaculoase locaţii din România, situată la 50 km de oraşul Cluj.

Aria naturală se află în partea nord-estică a judeţului Cluj şi cea sud-estică a satului Sic pe Valea Fizeşului, în imediata apropiere a drumului judeţean (DJ109D) care leagă localitatea Jucu de Sus de Nicula. Stufărişul este arie naturală protejată din anul 1974, când a fost instituită Rezervaţia Naturală „Stufărişurile de la Sic” . Rezervaţia naturală complexă cuprinde stufărişuri, sărături, pajişti stepice, pajişti umede şi păduri, formând un mozaic de ecosisteme ce susţine o biodiversitate deosebită. Stufărişul compact de pe Valea Coastei şi Valea Sicului reprezintă masivul de stuf cu suprafaţa cea mai mare din România, după Delta Dunării.

Rezervaţia are o suprafaţă totală de 2 hectare şi e alcătuită din mlaştini, iazuri şi luciu de apă, cu vegetaţie de stuf şi papură. Un podeţ suspendat de lemn, cu un farmec aparte şi cu o lungime de peste un kilometru, te ajută să traversezi stufărişul abundent. Podeţul e construit în aşa fel încât la început merge la nivelul stufului, apoi coboară iar stuful te învăluie, ca la final să urce treptat pentru a-ţi oferi o panoramă superbă asupra rezervaţiei. Te poţi bucura de peisajele idilice văzute din turnul de observare, aflat la mijlocul podeţului sau poţi face o pauză în unul dintre cele două foişoare amenajate la începutul şi la capătul podeţului.

Stufărişurile de la Sic adăpostesc şi asigură condiţii de hrană, cuibărire şi vieţuire pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, de pasaj sau sedentare, printre care: corcodelul mic (Tachybaptus ruficollis), buhaiul de baltă (Botaurus stellaris), stârcul cenuşiu (Ardea cinerea), lişiţă (cu specii de Fulica atra şi Gallinula chloropus), presură (o specie din familia Emberizidae), cufundarul polar (Gavia arctica), nagâţul (Vanellus vanellus), piţigoi moţat (Aegithalos caudatus), câneparul (Acanthis cannabina), lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus) sau şorecarul comun (Buteo buteo).

Vezi mai mult

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Exit mobile version